Анализи
Проверките на БАБХ по Черноморието: За какво следят инспекторите
Масовите проверки по Черноморието от Областните дирекции по безопасност на храните започнаха в началото на седмицата. Инспектори от БАБХ в Бургас, Варна и Добрич засилиха проверяват ресторанти и временни обекти за продажба на храни и хранителни продукти, като служителите следят техния произход и сроковете на годност.
На фокус са и рибните продукти в крайбрежните заведения.
„Техният срок на годност е описан в търговския документ, с който идват. Ако са охладени, по принцип прясната риба е до 3 дни. Черупчести мекотели се съхраняват от 2 до 4 градуса. По принцип срокът им на годност е до 5 дни, ако се охлаждат“, заяви д-р Жечка Конова, БАБХ-Бургас.
Вземат се проби и от морските деликатеси, предава БНТ.
„За морски токсини, ешерихия коли и салмонела“, допълни д-р Галина Вълчанова, инспектор в БАБХ-Бургас.
Следи се и произходът на стоката. А собствениците на заведения нямат право да замразяват прясна храна.
„Използваме повече хладилници, където храната е прясна и само на температура нужна за това - от 4 до 6 градуса“, коментира Пролетина Дейви, управител на заведение.
Инспекторите проверяват още как се спазва хигиената в обектите и прави ли се качествена дезинфекция.
„В кухненския блок нас ни интересува дали работещият екип е с добро униформено облекло, имат ли шапки, когато се налага и ако е необходимо работят ли с ръкавици. От отделно място става сервирането на храните. Без да се пресичат и кръстосват потоците става издаването на мръсната клиентска посуда“, каза още д-р Жечка Конова, БАБХ-Бургас.
При забелязан проблем клиентите могат да подават сигнали на горещия телефон на Агенцията по безопасност на храните. Засилените проверките продължават до края на септември.