Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Развитие в застой: Бизнес нагласите в Германия се запазват на нивото от април

Анализи

Развитие в застой: Бизнес нагласите в Германия се запазват на нивото от април

Развитие в застой: Бизнес нагласите в Германия се запазват на нивото от април - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Проучване показва, че през май бизнес настроенията в Германия са се запазили след няколко месеца на подобрение, което намалява надеждите, че най-голямата европейска икономика е на път да се възстанови.

Внимателно наблюдаваният барометър на доверието на института Ifo, базиран на проучване сред около 9000 компании, достигна 89,3 пункта.

Това е същият показател като през април и по-нисък от прогнозата за 90,3 пункта на анализаторите, анкетирани от фирмата за финансови данни FactSet.

Преди май беше регистриран ръст на индекса три последователни месеца, което подхранваше надеждите, че икономиката ще отбележи силен подем, след като през миналата година се сви, изправена пред множество неблагоприятни фактори.

Въпреки непроменените данни президентът на Ifo Клеменс Фюст изрази оптимизъм.

„Германската икономика си проправя път от кризата стъпка по стъпка“, се казва в негово изявление.

Компаниите са по-малко доволни от настоящото си бизнес състояние, но очакванията им се подобряват, показва изследването. То сочи подобрения в секторите на производството, търговията и строителството, но картината в сектора на услугите се влоши.

Икономистът от ING Карстен Бржески заяви, че последното представлява „студен душ за оптимистите“. То „подсказва, че достигането на дъното на германската икономика все още не е последвано от силно възстановяване“, каза той.

Но Фрици Келер-Гайб, главен икономист в публичния кредитор KfW, заяви, че все още има „малко повече доверие“ в германските компании, отколкото само преди няколко месеца.

„Въпреки че през май бизнес климатът е в застой, той остава на значително по-високо ниво, отколкото в началото на годината. Като цяло икономическият спад би трябвало до голяма степен да е отминал“, смята той.

Германската икономика беше силно засегната, след като нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. доведе до рязко покачване на енергийните разходи, като кризата се задълбочи от забавянето на производството и слабостта на основните търговски партньори, особено на Китай.

През последните месеци надеждите за възстановяване бяха породени от поредица от подобряващи се показатели. Миналия месец германското правителство също повиши прогнозата си за растежа през 2024 г. до 0,3 % от предишните 0,2 %.