Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Развиващите се държави трябва да пренапишат наръчника за забогатяване

Анализи

Развиващите се държави трябва да пренапишат наръчника за забогатяване

Развиващите се държави трябва да пренапишат наръчника за забогатяване - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

В продължение на повече от половин век наръчникът за това как развиващите се страни могат да забогатеят не се е променил особено: преместването на фермерите, които се препитават с тежък труд на работни места в производството, а след това продават произведеното от тях на останалия свят.

Рецептата, адаптирана по различен начин от Хонконг, Сингапур, Южна Корея, Тайван и Китай, е създала най-мощния двигател на икономическия растеж, който светът някога е познавал. Тя помогна на стотици милиони хора да се измъкнат от бедността, да се създадат работни места и да се повиши стандартът на живот.

Азиатските тигри и Китай успяха да постигнат успех, като комбинираха огромни масиви от евтина работна ръка с достъп до международно ноу-хау и финансиране, както и с купувачи, които достигат от Каламазу до Куала Лумпур. Правителствата осигуриха скелето: Те изградиха пътища и училища, предложиха благоприятни за бизнеса правила и стимули, развиха способни административни институции и подхраниха зараждащите се индустрии.

Но технологиите напредват, веригите за доставки се променят, а политическото напрежение променя търговските модели. И заедно с това се увеличават съмненията дали индустриализацията все още може да осигури чудотворния растеж, който някога е постигала. За развиващите се страни, в които живее 85 % от населението на Земята - 6,8 милиарда души - последиците са дълбоки.

Днес производството представлява все по-малък дял от световната продукция, а Китай вече произвежда повече от една трета от него. В същото време все повече страни с бързо развиваща се икономика продават евтини стоки в чужбина, което засилва конкуренцията. Няма толкова много печалби, които да бъдат изтласкани: Не всеки може да бъде нетен износител или да предлага най-ниските в света заплати и режийни разходи.

Съществуват съмнения, че индустриализацията може да създаде ползите, които променят играта, както в миналото. Фабриките днес са склонни да разчитат повече на автоматизирани технологии и по-малко на евтини работници, които са слабо обучени.

"Не можете да създадете достатъчно работни места за огромното мнозинство работници, които не са много образовани", казва Дани Родрик, водещ икономист по въпросите на развитието в Харвардския университет.

Процесът може да се види в Бангладеш, който управляващият директор на Световната банка нарече миналата година "една от най-големите истории за развитие в света". Страната изгради успеха си върху превръщането на фермерите в текстилни работници.

Миналата година обаче Рубана Хук, председател на Mohammadi Group, семеен конгломерат, замени 3 000 служители с автоматизирани жакардови машини за изпълнение на сложни тъкачни модели.

Жените намериха подобна работа на други места в компанията. "Но какво следва, когато това се случи в голям мащаб?" - пита Хук, която е и председател на Асоциацията на производителите и износителите на облекло в Бангладеш.

Тези работници не са обучени, казва тя. "Те няма да се превърнат в програмисти за една нощ."

Неотдавнашните глобални събития ускориха прехода.

Сривовете във веригата за доставки, свързани с пандемията Covid-19 и със санкциите, предизвикани от нахлуването на Русия в Украйна, повишиха цените на стоки от първа необходимост като храна и гориво, което намали доходите. Високите лихвени проценти, наложени от централните банки, за да потиснат инфлацията, поставиха началото на друга серия от кризи: Дълговете на развиващите се страни нараснаха, а инвестиционният капитал пресъхна.

Миналата седмица Международният валутен фонд предупреди за вредната комбинация от по-нисък растеж и по-голям дълг.

Глобализацията, която стимулираше компаниите да купуват и продават във всяка точка на планетата, също се промени. Нарастващото политическо напрежение, особено между Китай и Съединените щати, се отразява на местата, където предприятията и правителствата инвестират и търгуват.

Компаниите искат веригите за доставки да са сигурни, както и евтини, и търсят съседи или политически съюзници, които да ги осигурят.

В тази нова епоха, казва Родрик, "моделът на индустриализация - на който на практика е разчитала всяка страна, която е станала по-богата в миналото - вече не е в състояние да генерира бърз и устойчив икономически растеж".

Не е ясно и какво би могло да го замени.

Бъдещето е в сферата на услугите.

Една от алтернативите може да бъде намерена в Бенгалуру, високотехнологичен център в индийския щат Карнатака.

Международни компании като "Голдман Сакс", "Викторияс Сикрет" и списание "Икономист" са се насочили към града и са създали стотици оперативни центрове - известни като центрове за глобални възможности - за обработка на счетоводни данни, проектиране на продукти, разработване на системи за киберсигурност и изкуствен интелект и др.

Според консултантската фирма Deloitte подобни центрове се очаква да създадат 500 000 работни места в цялата страна през следващите две-три години.

Те се присъединяват към стотици компании в областта на биотехнологиите, инженерството и информационните технологии, включително родни гиганти като Tata Consultancy Services, Wipro и Infosys Limited. Преди четири месеца американската компания за производство на чипове AMD откри най-големия си световен център за проектиране там.

"Трябва да се откажем от идеята за класическите етапи на развитие, според която от фермата се стига до фабриката, а след това от фабриката до офисите", казва Ричард Болдуин, икономист в Международния институт за развитие на управлението в Женева. "Целият този модел на развитие е погрешен".

Две трети от световната продукция сега идва от сектора на услугите - смесица, която включва разхождачи на кучета, маникюристи, приготвящи храна, чистачи и шофьори, както и висококвалифицирани дизайнери на чипове, графични художници, медицински сестри, инженери и счетоводители.

Според Болдуин е възможно да се прескочи в сектора на услугите и да се развие, като се продава на предприятия по целия свят. Именно това е помогнало на Индия да се превърне в петата по големина икономика в света.

В Бенгалуру, известен преди като Бангалор, общият ръст на средната класа привлече повече хора и повече предприятия, които на свой ред привлякоха още повече хора и предприятия, продължавайки този цикъл, обясни Болдуин.

Covid ускори този преход, като принуди хората да работят от разстояние - от друга част на града, от друг град или от друга държава.

При новия модел държавите могат да съсредоточат растежа си върху градовете, а не върху конкретна индустрия. "Това създава икономически дейности, които са доста разнообразни", казва Болдуин.

"Помислете за Бангалор, а не за Южен Китай", каза той.

Свободните пазари не са достатъчни.

Много развиващи се страни продължават да се фокусират върху изграждането на експортно ориентирани индустрии като път към просперитет. И това трябва да бъде така, каза Джъстин Ифу Лин, декан на Института за нова структурна икономика към Пекинския университет.

Според него песимизмът по отношение на класическата формула за развитие е подхранван от погрешното убеждение, че процесът на растеж е автоматичен: Просто разчистете пътя за свободния пазар и останалото ще се случи от само себе си.

САЩ и международните институции често оказваха натиск върху държавите да приемат отворените пазари и безконтролното управление.

Растежът, воден от износа, в Африка и Латинска Америка се спъна, защото правителствата не успяха да защитят и субсидират младите индустрии, казва Лин, бивш главен икономист в Световната банка.

"Дълго време индустриалната политика беше табу", каза той, и много от тези, които се опитаха, се провалиха. Но имаше и успешни примери като Китай и Южна Корея.

"Необходимо е държавата да помогне на частния сектор да преодолее пазарните неуспехи", каза той. "Това не може да стане без индустриална политика".

Няма да се получи и без качествено образование.

Основният въпрос е дали нещо - услуги или производство - може да генерира вида растеж, който е отчаяно необходим: широкообхватен, мащабен и устойчив.

Работните места в сферата на услугите за бизнеса се увеличават, но много от тях, които предлагат средни и високи доходи, са в области като финансите и технологиите, които обикновено изискват напреднали умения и образователни нива, далеч по-високи от тези, които имат повечето хора в развиващите се страни.

В Индия почти половината от завършилите колеж нямат уменията, необходими за тези работни места, според Wheebox, служба за образователни тестове.

Несъответствието е навсякъде. Докладът "Бъдещето на работните места", публикуван миналата година от Световния икономически форум, установи, че 6 от 10 работници ще се нуждаят от преквалификация през следващите три години, но преобладаващата част от тях няма да имат достъп до нея.

Увеличават се и други видове работни места в сферата на услугите, но много от тях не са нито добре платени, нито могат да се изнасят. Бръснарят в Бенгалуру не може да ви подстриже, ако сте в Ню Йорк.

Това може да означава по-малък - и по-неравномерен растеж.

Изследователи от Йейлския университет установиха, че в Индия и няколко страни от Субсахарска Африка селскостопанските работници са се насочили към работа в сферата на потребителските услуги и са повишили производителността и доходите си.

Но има уловка: Печалбите са "поразително неравномерни" и от тях се възползват непропорционално богатите.

В условията на отслабваща световна икономика развиващите се страни ще трябва да изтръгнат всяка частица растеж от всяко кътче на икономиката си. Индустриалната политика е от съществено значение, казва Родрик от Харвард, но тя трябва да се съсредоточи върху по-малките фирми за услуги и домакинствата, тъй като това ще бъде източникът на по-голямата част от бъдещия растеж.

Той и други икономисти предупреждават, че дори и в този случай печалбите вероятно ще бъдат скромни и трудно извоювани.

"Възможностите са се свили", казва той. "Растежът, който можем да постигнем, определено е по-малък, отколкото в миналотo.

Източник: Патриша Коен, „Ню Йорк Таймс“

Анкети