Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. С ратеж от 8,4% Индия запази титлата си на най-бързо развиваща се голяма икономика

Анализи

С ратеж от 8,4% Индия запази титлата си на най-бързо развиваща се голяма икономика

С ратеж от 8,4% Индия запази титлата си на най-бързо развиваща се голяма икономика - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

Индия запазва титлата си на най-бързо развиващата се голяма икономика в света, тъй като през последните три месеца на 2023 г. растежът ѝ е 8,4%.

Данните идват в момент, когато в страната предстоят общи избори тази година.

Министър-председателят Нарендра Моди написа в социалната медийна платформа X, бивш Twitter, че това показва "силата на индийската икономика и нейния потенциал".

Прогнозите са, че през следващите няколко години Индия ще изпревари Япония и Германия като третата по големина икономика в света.

По-добрият от очакваното растеж се дължи на силното представяне на производителите в страната, които през периода отбелязаха ръст от 11,6%.

Частното потребление, което съставлява почти две трети от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, също нарасна с 3,5%.

Покупателната способност на хората беше засегната през миналата година поради високите цени на основните хранителни продукти като лука. Това накара правителството да въведе редица мерки, които да помогнат за ограничаване на инфлацията на цените на храните.

През последните години министър-председателят Моди повиши държавните разходи за инфраструктура и предложи стимули за стимулиране на производството на телефони, електроника, дронове и полупроводници, за да помогне на Индия да се конкурира на международния пазар.

Правителството даде зелена светлина за изграждането на три завода за полупроводници на стойност 1,26 трилиона рупии (15,2 млрд. долара; 12 млрд. паунда) от фирми, сред които е индийският конгломерат Тата.

Но селскостопанският сектор, който представлява около 15% от икономиката на стойност 3,7 трлн. долара (2,93 трлн. паунда), продължава да изпитва затруднения заради мусонните дъждове.

Някои фермери протестираха, за да поискат минимални цени на реколтата.

Международният валутен фонд (МВФ) очаква икономиката на Индия да се разшири с 6,5% през 2024 г. в сравнение с 4,6% за Китай.

Пекин е подложен на нарастващ натиск да предприеме мерки за стимулиране на втората по големина икономика в света, която е изправена пред редица предизвикателства, сред които криза на пазара на недвижими имоти, висока младежка безработица и спад на цените, известен като дефлация.

Анкети