Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Индийската Ola планира да изгради най-големия световен хъб за електромобили

Автомобили

Индийската Ola планира да изгради най-големия световен хъб за електромобили

Индийската Ola планира да изгради най-големия световен хъб за електромобили - Tribune.bg
Снимка:
© Ola Electric Mobility Pvt.

С инвестиция от над 76 млрд. рупии или 920 млн. долара индийската Ola Electric Mobility Pvt. планира да изгради най-големия, център за електрически превозни средства в света.

По информация на компанията, цитирана от местната медия Indianexpress комплексът, обхващащ над 8000 дка в южния индийски щат Тамил Наду, ще се използва за производство на електрически двуколесни превозни средства, автомобили и батерийни клетки, в допълнение към паркове за продавачи и доставчици.

Новината беше съобщена и в Twitter от главния изпълнителен директор на компанията Бхавиш Агарвал.


Въпреки че местното производство на жизненоважни компоненти от веригата за доставки на електромобили, като батериите например, ще направи електромобилите по-достъпни, Индия разполага само с малка част от суровините, необходими за задоволяване на вътрешното търсене на литиево-йонни батерии. Според прогнозата на Crisil търсенето ще нарасне стократно до 2030 г. 

Изграждането на надеждна верига за доставки може да помогне на Ola да изглади проблемите при производството на електрически превозни средства. Преди известно време на базираната в Бенгалуру компания се наложи да изтегли 1441 електрически скутера, след като едно от превозните средства в партидата се запали. През последните месеци компанията срещна сериозни предизвикателства, свързани и с набавянето на нужните части, чиито доставки бяха прекъснати от глобалния недостиг на чипове.

Миналата година от Ola представиха първата си литиево-йонна клетка, разработена в техния център за иновации в Бенгалуру. Тогава инвестицията беше на стойност 500 милиона щатски долара. Сега от компанията коментират, че са си поставили смелата цел през следващото десетилетие да се фокусират върху развитието на местна верига за доставки на материали и компоненти като двигатели, редкоземни магнити, полупроводници, обработка на литий и производство на електроди от минерали като графит и никел.


Анкети