Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Шалпатова: С 15 млн. лв. повече са средствата за инвестиции в регионалните програми за заетост

Анализи

Шалпатова: С 15 млн. лв. повече са средствата за инвестиции в регионалните програми за заетост

Шалпатова: С 15 млн. лв. повече са средствата за инвестиции в регионалните програми за заетост - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/Нова тв

„Тазгодишният бюджет реално регистрира инвестиции с над 400 млн. лева повече за всички социални форми на подкрепа. Нещо повече, тези средства ще бъдат инвестирани не само във финансово подпомагане, защото това е изключително важно за хората с ниски доходи и учзвимо положение, но и в развитието на социалните услуги, които предоставят реално човешката подкрепа на хората“. Това заяви в ефира на Нова тв министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

„Една от най-важните стъпки от политиката на нашето правителство и в частност на МТСП са инвестициите през капиталовите проекти и капиталовите програми към общините. Една голяма част от тези инвестиции ще са за социална инфраструктура, като изграждането на нови детски ясли и детски градини. В комбинация с първия План за ранно детско развитие, който до няколко дни ще обявим, това е една политика, която, за д аима реален ефект ще ни трябва технологично време от 3 до 5 години, но това са първите действия“, коментира Шалапатова.

По думите на социалният министър увеличаването на МРЗ е важна стъпка, която все пак увеличава доходите на най-уязвимите слоеве от обществото. Въпреки това обаче продължаваме в дъното на класации по размер на доходите в ЕС.

„Това е сериозна причина да работим в посока на увеличаване на доходите. От друга страна нашата политика за инвестиции, за иновации, за икономическо развитие е също много важна, но за да може тя да даде резултат с повече работни места, ще трябва някакво технологично време“, обясни Шалпатова, като сподели, че за нея като министър е много важно да бъде партньор на работната сила в страната, така че да се повишат дигиталните и професионалните компетенции на работещите.

„Ние имаме на пазара на труда един дисонанс. Бизнесът има нужда от компетенции, които работната сила не притежава. Затова инвестираме огромни средства и по НПВУ, и по ОПРЧР именно в тази посока. Освен това нашата политика залага на трайно увеличение на пенсиите“, подчерта социалният министър.

Припомняме, че тази година от 1 юли всички пенсии, начислено до декември 2023 година също ще бъдат увеличени с 11%.

Иванка Шалапатова съобщо, че до няколко дни ще стартира и пенсионен анализ, за да може да се види какви грешки са допускани чрез прибързани решения през годините по отношение на първия стълб от пенсионно-осигурителна система у нас, за да се постигне адекватност на пенсиите и да се постигне устойчивост на самата пенсионна система.

Социалният министър отчете, че основен проблем в страната ни са регионалните икономически дисбаланси. Именно поради тази причина са заложени 88 млн. лева, което е с 15 млн. лева повече за инвестиции в пазара на труда ще бъдат стартирани регионалните програми за заетост.

„Този вид програми се фокусират върху реалните потребности на бизнеса. Ние създаваме правилните компетенции в конкретния регион с програми за обучение, квалификация и преквалификация на работната сила, спрямо потребностите на бизнеса в този регион. Така насърчаваме трудовата заетост“

По думите ѝ чрез тези програми в партньорство с Министерство на икономиката и индустрията и Министерство на иновациите и растежа, се цели да се привлекат нови бизнес инвестиции и да се насочат бизнес интересите към изоставащите региони на страната.

„Точно това е новото от гледна точка на регионалното планиране“, обясни Шалапатова.

Анкети