Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Финансират обучения за цифрови умения с инвестиция за над 1 млрд. лева

Парите

Финансират обучения за цифрови умения с инвестиция за над 1 млрд. лева

Финансират обучения за цифрови умения с инвестиция за над 1 млрд. лева - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Дигиталните умения на българите са на ниско ниво, а страната ни изостава по темповете на цифровизация. По този показател сме на предпоследно място сред страните членки на Европейския съюз. В същото време проучвания показват, че в следващите 10 години 90% от работните места у нас ще изискват поне средно владеене на тези технологии, а към момента само 7 на сто от малките и средни предприятия са осигурили обучение.

Данните изнесе министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова на конференция, посветена на предизвикателствата пред дигиталния и цифровия преход. За да се навакса изоставането е предвидено със средства от Плана за възстановяване и устойчивост и програмата "Развитие на човешките ресурси" да започнат мащабни обучения, обяви Шалапатова, цитирана от БНР.

„В периода 2023-2027 година ще инвестираме над 1 милиард лева за финансиране на различни възможности за обучение на работната сила с фокус върху повишаване именно на цифровите умения. Предвижда се поне 660 000 лица в трудоспособна възраст да бъдат обучени за дигитални умения до 2027 година. Заложена е амбициозна национална цел до 2030 г. да се достигне участие в обучение всяка година на 35.4% от населението, и то населението в най-активна трудоспособна възраст“, обясни Шалапатова.

Анкети