Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Срещата на Г-7 в Хирошима - кой участва и какво ще обсъждат?

Анализи

Срещата на Г-7 в Хирошима - кой участва и какво ще обсъждат?

Срещата на Г-7 в Хирошима - кой участва и какво ще обсъждат? - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Лидерите на седем от най-мощните държави в света се събират за срещата на върха на Г-7 в Хирошима, Япония.

Очаква се във фокуса на разговорите да попаднат широк спектър от теми - от мащабните икономически предизвикателства до опасения за сигурността, в това число нарастващата агресия от Китай, Северна Корея и Русия.

Но кои всъщност са Г-7 и каква е идеята на срещите им?

Групата на седемте е неформална организация от водещи индустриализирани нации - Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединените щати.

Председателството на срещите се определя чрез ротационен принцип. Тази година домакин е Япония. Към срещите обичайно се присъединяват и двама представители на ЕС. А през последните години, в срещите участват и лидери на някои държави извън Г-7, както и представители на международни организации.

В хода на събитието лидерите обсъждат широк кръг от въпроси - икономическа политика, сигурност, изменение на климата и енергетика.

Традицията на тези срещи води началото си от 1975 г., с домакинството на Франция, когато организацията - тогава от 6 държави, се събира, за да обсъди вариантите за справянето с рецесията, последвала след арабското петролно ембарго. Година по-късно Канада се присъединява към организацията.

През 1998 Русия също е приета в групата, но след анексирането на Крим от Москва през 2014 г. държавата беше изключена.

Кои са гостите извън Г-7 тази година?

Тази година лидерите на Австралия, Бразилия, Коморските острови, островите Кук, Индия, Индонезия, Южна Корея и Виетнам също са поканени, тъй като японският премиер Фумио Кишида подчертава важността на развиващите се страни.

Към настоящия момент делът на страните от Г-7 в световната икономическа активност се е свил до около 30% от приблизително 50% преди четири десетилетия.

Развиващите се икономики като Китай, Индия и Бразилия постигнаха огромни печалби. Това постави под въпрос реалната роля на Г-7 и ръководенето от нея на световната икономика, която все повече зависи от растежа в по-малко богатите страни.

Сред поканените са и лидерите на ООН, Международната агенция по енергетика, Международния валутен фонд, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Световната банка, Световната здравна организация и Световната търговска организация.

Защо Хирошима?

Хирошима е родният град на Кишида. Неговият избор на място подчертава решимостта да постави ядреното разоръжаване в дневния ред на тазгодишната среща на върха.

Пътят към ядрено разоръжаване изглежда по-труден с неотдавнашните заплахи от страна на Русия към Украйна, както и ядрените и ракетни разработки на Китай и Северна Корея.

Кишида символично посрещна пристигащите лидери в „Парка на мира“ в Хирошима. Като  е планирано и посещение на Музея на атомната бомба, предава AP.

„Вярвам, че първата стъпка към всяко усилие за ядрено разоръжаване е да се представят от първа ръка последиците от атомната бомбардировка“, каза Кишида по време на подготовката за срещата на върха в Хирошима.

Какъв ще бъде дневният ред на срещите?

Очаква се лидерите на Г-7 да осъдят категорично войната на Русия срещу Украйна, като същевременно обещаят своята продължаваща подкрепа за Киев. Украинският президент Володимир Зеленски ще посети лично срещите в Япония.

Ще бъде поставен акцент и върху ескалиращите заплахи на Китай срещу Тайван - самоуправляващият се демократичен остров, който Пекин определя за свой. В този контекст ще бъдат обсъдени и начините за намаляване на икономическата зависимост на Запада от Китай, в това число и защитни мерки срещу евентуален икономически шантаж от страна на Пекин, сред които диверсификация на производството и на веригите за доставки.

Дискусиите ще се фокусират и върху засилването на санкциите срещу Москва и мерките срещу заобикалянето им, което позволява на Русия да финансира войната.

Ще има и дискусии относно изменението на климата, глобалнта продоволствена сигурност и здравеопазването.

Анкети