Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Световната банка: Ковид пандемията е влошила още повече състоянието на най-бедните страни

Анализи

Световната банка: Ковид пандемията е влошила още повече състоянието на най-бедните страни

Световната банка: Ковид пандемията е влошила още повече състоянието на най-бедните страни - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Световната банка предупреди, че опустошителното въздействие на пандемията върху най-бедните страни в света е довело до спиране на намаляването на бедността и до увеличаване на разликата в доходите с богатите западни страни, съобщи „Гардиън“.

През последните 5 години половината от 75-те най-бедни страни в света са отбелязали по-бавно нарастване на доходите на глава от населението в сравнение с развитите страни.

Призовавайки правителствата и частния сектор да положат повече усилия, за да се справят с това, което тя нарича "голям обрат", Банката заяви, че от 2019 г. насам се наблюдава рязко нарастване на продоволствената несигурност и дълговите проблеми.

Данните на Банката показват, че всяка трета държава, която има право на безвъзмездни средства и заеми на преференциални условия по линия на нейното звено на Международната асоциация за развитие (МАР), е средно по-бедна, отколкото е била в навечерието на пандемията от Ковид-19. От последните 5 години на 20-ти век насам в повече от половината от най-бедните страни доходът на глава от населението не е нараствал по-бавно, отколкото в развитите страни.

Президентът на Световната банка Аджай Банга ще използва мрачните резултати от доклада, за да притисне донорите, които се събират на всеки три години, за да попълнят Международната агенция за развитие, да бъдат щедри. Окончателните обещания ще бъдат направени едва в края на 2024 г., но Банга вече заяви, че нуждите на бедните страни означават, че следващият кръг на финансиране трябва да бъде „най-големият за всички времена“.

Въпреки че пандемията е засегнала както богати, така и бедни страни, проучването на Банката установи, че процентът на крайна бедност в най-засегнатите страни е над 8 пъти по-висок от средния за останалата част от света. Един от всеки четирима души в страните от МАР е трябвало да се справя с по-малко от 2,15 долара на ден - световното определение за бедност.

„В тези страни сега живеят 90% от всички хора, които са изправени пред глад или недохранване. Половината от тези държави са в затруднено положение с дълга или са изложени на висок риск от това. Въпреки това, с изключение на Групата на Световната банка и други многостранни донори за развитие, чуждестранните кредитори - както частни, така и държавни - се отдръпват от тях“, заяви Банката.

Повече от половината от всички държави от МАР - 39 от общо 75 - се намират в Африка на юг от Сахара, а 14, предимно малки островни държави, са в Източна Азия. 8 са в Латинска Америка и Карибския басейн, а в Южна Азия само Индия не е страна от МАР.

Банката съобщи, че 31 държави от МАР имат доходи на глава от населението под 1315 долара годишно (1050 паунда), а 33 са нестабилни и засегнати от конфликти държави.

„Светът не може да си позволи да обърне гръб на страните от Международната агенция за развитие. Благосъстоянието на тези страни винаги е било от решаващо значение за дългосрочните перспективи за световния просперитет. Три от днешните световни икономически сили - Китай, Индия и Южна Корея - някога са били кредитополучатели на МАР. И трите процъфтяваха по начин, който намали крайната бедност и повиши стандарта на живот. С помощ от чужбина днешната група държави от СМР има потенциала да направи същото“, подчерта Индермит Гил, главен икономист на Световната банка.

Анкети