Анализи
Световното производство на вино ще падне на най-ниското си ниво от 63 години насам
Световното производство на вино тази година отново ще спадне до най-ниското си ниво от 1961 г. насам поради изменението на климата, съобщи Международната организация по лозата и виното (OIV), предаде АФП.
По данни на междуправителствената организация производството ще достигне между 227 и 235 млн. хектолитра в 29 държави, които представляват 85% от световното производство.
При средна стойност на производството от 231 млн. хектолитра то е с 2% по-малко от 2023 г. и с 13% по-малко в сравнение със средната стойност за предходните 10 години.
„Климатичните предизвикателства в двете полукълба отново имат основен принос за намаления обем на световното производство“, се казва в доклада на OIV.
„Предварителните оценки разкриват сложен пейзаж от климатични смущения в лозаро-винарските райони на ЕС, дължащи се на изменението на климата. Както и през 2023 г., екстремните или нетипични метеорологични явления оказват ключово влияние върху глобалното производство, като ранните слани, проливните дъждове и продължителната суша оказват драматично влияние върху производителността на лозята“, се казва още в доклада.
Производството във Франция, която е най-големият производител през миналата година, ще намалее с 23%, което е най-големият спад в сектора.
Италия се възстанови леко от миналогодишния нисък обем и си върна първото място преди Франция.
„Само малка група региони - най-вече Съединените щати и няколко източноевропейски държави, включително Унгария, Грузия и Молдова - се радваха на по-благоприятни климатични условия, постигайки средни или над средните постигайки средни или по-високи от средните производствени обеми“, заяви OIV.