Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Тихомир Тошев пред Financial Tribune: Вдигането на лихвите не повлия на търсенето на кредити, отново ще отчетем рекорд

Анализи

Тихомир Тошев пред Financial Tribune: Вдигането на лихвите не повлия на търсенето на кредити, отново ще отчетем рекорд

Тихомир Тошев пред Financial Tribune: Вдигането на лихвите не повлия на търсенето на кредити, отново ще отчетем рекорд - Tribune.bg
Снимка:

Вдигането на лихвените проценти на банките не повлия на търсенето на кредити. Страната ни отново ще отчете рекордна година по обеми на изтеглените заеми. Това коментира пред Financial Tribune финансовият консултант Тихомир Тошев.

По думите му все още има хора, които са с по-ниски доходи и не са готови на кредитна сделка, най-вече при ипотеките, защото там се изисква между 15 и 20 на сто от сумата като самоучастие.

„Инфлацията в страната ни намалява, но разходите на домакинствата останаха високи. И въпреки, че тези хора с ниски доходи са част от пазара, ние пак ще отчетем рекордна година. Може би поне 20% е ръстът на обема на изтеглените кредити спрямо 2022 година “, посочи експертът.

Тихомир Тошев отчете, че покачването на лихвите е минимално - в диапазона 0,1 и 0,3 процентни пункта и не е повлиял на интереса към този финансов инструмент.

„В началото на следващата година очаквам една вълна на увеличение при лихвите по ипотечните и потребителските кредити, като цифрите отново няма да са съществени. Най-вероятно пак ще е в рамките на 0,1 – 0,3 пр. пункта. И въпреки тази вълна на повишение не очаквам намаляване на интереса по търсенето на кредити“, прогнозира финансовият консултант.

По думите му България е в специфична ситуация в сравнение с другите страни където лихвите по кредитите са нараснали значително и това се дължи на ликвидността на банковата система, защото у нас депозитите са повече от кредитите:

„В съседна Румъния лихвите стигнаха до 8 процента. Сега в момента леко намаляват и са около 6,5 на сто. В Унгария се повишиха до 10% и там леко започва да се обръща тенденцията. Във Великобритания покачването е над 6,5 процента. Разликата с пазара в България е, че ние продължаваме да имаме една изключително ликвидна банкова система – депозираме повече, отколкото се теглим заеми. Към днешна дата спестените пари са малко над 73 млрд. лева, а изтеглените кредити са около 34 млрд. лева. Заради това и голямата конкуренция на банковия пазар у нас ние оставяме със сравнително ниски лихви. Може би едни от най-ниските в Европа в момента“, обясни той и отново категорично заяви, че последващото покачване на лихвите в България няма да се отрази търсенето на кредити и то ще остане на високи нива.  

Тихомир Тошев посочи, че българите остават оптимисти и затова голяма част предпочитат плаващите лихви по ипотеките.

„Плаващите лихви в момента са между 2,2 и 2,8%. При фиксираните обаче, ако искаме да фиксираме лихвата трябва да знаем, че у нас това може да е за срок от 5 години, но нивата за фиксиране са между 3,5 и 4 на сто. Точно тази разлика, която в средния кредит при вноската прави между 80 и 100 лева, кара българина на предпочита плаващата и да носи риска от това, че тя може да се повиши“, коментира финансовият експерт.

„Интересът остава висок и при потребителските кредити. Тук трябва да отчетем, че в страната ни имаше нарастване на доходите през последните две години. Съвсем скоро стана ясно, че средината работна заплата вече минава 2000 лева, а потребителските кредити се ползват за неща, което които са необходими на домакинствата -  ремонт на дома, смяна на обзавеждането, покупка на семеен автомобил. Цифрите и при този вид кредити също са едни от най-ниските в Европа. Те се движат между 4,5 и 6,5 на сто. Интересът остава висок и тази година и при потребителското кредитиране имаме рекорд по обем на изтеглените заеми. Очаквам, че ниската безработица, това че пазарът е достъпен и лесно може да се намери работа и ръста на доходите ще накарат хората и през следващата година да са активни“, заяви той.

По темата с приемането на еврото и влизането на страната в еврозоната Тихомир Тошев коментира, че е важно каква ще е политиката на ЕЦБ (Европейска централна банка) тогава, но очаква лихвите да се понижат.

„Важно е каква ще е политиката на ЕЦБ през 2025 година. В момента тя е в посока на борба с инфлацията. За всички страни е важно инфлацията да бъде овладяна. По тази причина ЕЦБ продължава да увеличава ОЛП (Основен лихвен процент). Виждаме, че EURIBOR (средното лихвено равнище, при което банките в еврозоната си разменят срочни депозити в евро) продължава да върви нагоре, но е много вероятно още през следващата година тази тенденция да се обърне, защото виждаме, че в повечето страни инфлацията се овладява и тя слиза значително надолу“, коментира финансовият консултант.

Той прогнозира, че е много вероятно когато страната ни тръгне да се присъединява към еврозоната в началото на 2025 година тенденцията вече да е обратна и да е започнало намаление на лихвените нива.

„Това действие от страна на ЕЦБ ще е за подпомагане на икономиките на страните от еврозоната, защото знаем, че има такива в рецесия. Наистина е много важен моментът към който ще се присъединим, но цялостно хората трябва да знаят, че влизането на в еврозоната и преминаването към евро ще е гаранция за едни по-добри лихвени нива. Защото винаги страните от еврозоната имат достъп до по-евтини ресурси и лихвите по кредитите там са по-добри“, категорично заяви Тихомир Тошев.

Анкети