Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Цените на храните ще се понижават постепенно и под въздействието на пазарни фактори

Анализи

Цените на храните ще се понижават постепенно и под въздействието на пазарни фактори

Цените на храните ще се понижават постепенно и под въздействието на пазарни фактори - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Цените на храните ще се понижават постепенно и под въздействието на пазарни фактори, а не заради държавната намеса. Това ще се случи много скоро и индикациите за този процес вече са налице. Сред тях са поевтиняването на суровините и на горивата, както и на политиката по компенсирането на разходите за електроенергия. 

Това коментира пред БНР Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, което обединява големите търговски вериги. Според него всякакви опити за намеса на пазара ще генерират още по-висока инфлация.

След като правителството обяви, че ще предприеме мерки за ограничаване цените на храните, в това не повярваха нито потребителите, нито производителите и търговците. Защото за всеки е ясно, дори и за властта, че всяка намеса на свободния пазар може да доведе проблеми, но не и да ги реши

Тогава и министърът на икономиката Никола Стоянов обяви, че няма как да става дума за таван на цените и започна да говори за електронна платформа за повече прозрачност, законови промени и контрол. А от Сдружението за модерна търговия, което обединява големите вериги хипермаркети, излязоха с позиция за популистка риторика.

Анкети