Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Договорено: Електромобилите Ford вече ще използват зарядната инфраструктура на Tesla в САЩ

Автомобили

Договорено: Електромобилите Ford вече ще използват зарядната инфраструктура на Tesla в САЩ

Договорено: Електромобилите Ford вече ще използват зарядната инфраструктура на Tesla в САЩ - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

От Ford Motor заявиха, че са договорили разрешение от Tesla. собствениците на електрически превозни средства Ford да получат достъп до повече от 12 000 Tesla Supercharger в Северна Америка от началото на 2024 г.

Споразумението между двете конкурентни компании прави Ford първият голям автомобилен производител, получил достъп до най-голямата мрежа от високоскоростни Superchargers на Tesla в САЩ.

Според анализатори именно липсата на широк достъп до станции за зареждане е едно от основните препятствия пред мащабното приемане на електрическите превозни средства.

Още миналия ноември от Tesla обявиха, че ще отворят собствения си модел за зареждане и за други производители на автомобили.

Сега стана ясно, че специален адаптер, разработен от Tesla, ще осигури на електромобилите на Ford, оборудвани с комбинирана система за зареждане (CCS), достъп до портовете на V3 Superchargers. От своя страна Ford ще започне да оборудва бъдещите си електромобили със стандарта за зареждане на Tesla, като необходимостта от адаптер ще бъде премахната още в началото на 2025 г.

„Ние не искаме мрежата от суперзарядни устройства на Tesla да бъде като оградена градина. Искаме да бъде нещо, което подкрепя електрификацията и устойчивия транспорт като цяло“, каза изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск по време на онлайн разговор с изпълнителния директор на Ford Джим Фарли.

„Ние обичаме местоположенията, харесваме надеждността, вашия софтуер за маршрутизиране, лекотата на използване на конектора, както и надеждността му“, каза от своя страна Фарли.

Tesla има общо 17 711 суперзарядни устройства, което представлява около 60% от всички бързи зарядни устройства в САЩ, подчертава Ройтерс.