Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Tesla отчете понижение на доставките, акциите на компанията спадат

Автомобили

Tesla отчете понижение на доставките, акциите на компанията спадат

Tesla отчете понижение на доставките, акциите на компанията спадат - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Компанията за електромобили на Илон Мъск Tesla отчете 8,5% спад на доставките на автомобили през първото тримесечие. Намалението е по-високо от прогнозите на водещи анализатори и натежа върху акциите, които регистрираха спад, предаде АФП.

Автомобилният гигант на Илон Мъск отчете 386 810 доставки за периода, отразявайки отчасти слабия пазар на продажби в Китай, където е изправен пред силна конкуренция от страна на местните производители на електрически превозни средства (ЕПС).

Производството на автомобилния производител се е понижило с около 1,7% до 433 371 броя.

Анализаторите очакват тежко първо тримесечие за бързоразвиващата се Tesla, за която се съобщава, че е намалила производството си в Китай заради възхода на BYD и други китайски производители на автомобили.

През тримесечието Tesla беше засегната и от единствения си европейски завод в Германия, който в началото на март стана мишена на предполагаем палеж на близките електропроводи, което намали производството.

В същото време увеличаването на броя на електрическите превозни средства на други пазари, включително в САЩ, накара Tesla да въведе намаления на цените, което намали прогнозите за печалбата на компанията.

Въпреки това данните на Tesla разочароваха пазарните наблюдатели.

„Макар да очаквахме лошо първо тримесечие, това беше истинско бедствие“, коментира анализаторът на Wedbush Дан Айвс.

„Смятаме, че това е ключов момент в историята на Tesla, в който Мъск трябва или да промени ситуацията, или да обърне черното представяне за първото тримесечие. В противен случай очевидно предстоят някои по-мрачни дни, които могат да нарушат дългосрочния разказ за Tesla.“

Акциите на компанията паднаха с 5,2% в началото на днешната търговия.

Анкети