Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Toyota и Honda повишават рекордно заплатите на своите служители

Автомобили

Toyota и Honda повишават рекордно заплатите на своите служители

Toyota и Honda повишават рекордно заплатите на своите служители - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Японският автомобилостроител Toyota Motor обяви, че ще приеме искането на профсъюзите за най-голямото увеличение на основната заплата на служителите си от 20 години насам, което ще обхване и бонусите. Новината идва на фона на засилени призиви към бизнеса за увеличение на заплатите от страна на правителството в Япония.

Като един от най-големите работодатели в страната, Toyota отдавна е с водеща роля при провеждащите се трудови преговори, които сега в големите компании са в разгара си. Очаква се много от тях да приключат бързо, тъй като правителството се опитва да бори инфлацията с увеличения на заплатите и да облекчи тежестта за потребителите.

Няколко часа след съобщението на Toyota от Honda Motor заявиха, че е постигнато  съгласие със синдикатите за 5 на сто увеличение на заплатите и в тяхната компания. Сега там средната месечна основна заплата е повишена с 12 500 йени или 92,70 щатски долара, което за Honda е най-големият скок поне от 1990 г. насам.

От своя страна Toyota и профсъюзната федерация, представляваща 357 000 работници от групата, посочиха, че увеличението на основното заплащане е най-голямото от две десетилетия, въпреки че и двете страни в преговорите отказаха да изложат процентно увеличението.

При инфлация от около 4 на сто в страната - най-високото ниво от 40 години и след десетилетия на дефлация, бизнесът в Япония е подложен на огромен натиск с изискването да повиши заплатите, за да съживи потреблението.

От Toyota посочиха, че увеличението на заплатите ще важи и за работниците на непълно работно време и старшите договорно наети служители, като от компанията са се съгласили с искането на синдиката за еднократни бонуси в размер, равняващ се на повече от 6 месечни заплати.

Такааки Сакагами, заместник-генерален секретар на Федерацията на синдикатите на всички работници в Toyota, каза са удовлетворени от постигнатото и.

Споразумението за заплащането идва след като премиерът на Япония Фумио Кишида засили призивите към бизнес лидерите да ускорят увеличаването на заплатите, предупреждавайки за връщане към стагфлация, ако увеличението на заплатите не успее да постигне бързото нарастване на цените.

Анкети