Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Toyota отчете рекордна годишна печалба от над 30 млрд. щатски долара

Автомобили

Toyota отчете рекордна годишна печалба от над 30 млрд. щатски долара

Toyota отчете рекордна годишна печалба от над 30 млрд. щатски долара - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Toyota отчете рекордна годишна нетна печалба от над 30 милиарда долара, предаде АФП.

Най-големият автомобилен производител в света по продажби предупреди, че настоящата година няма да е толкова впечатляваща.

Подпомогнат от слабата йена и високите продажби на хибридни автомобили, финансовият резултат на японския гигант се удвои до близо 5 трилиона йени (31,9 млрд. долара) през годината до март.

Приходите нараснаха с 21,4% до 45,1 трилиона йени, което също е исторически рекорд.

„Под мотото „въглеродът е враг“ Toyota направи всичко възможно, за да постигне въглеродна неутралност и да направи хибридните автомобили по-разпространени“, заяви главният финансов директор Йоичи Миязаки.

„След дебюта на модела Prius тези усилия постепенно се отплатиха, създавайки усещането дори на американския пазар, че хибридите са основният играч“, каза Миязаки.

За тази година компанията очаква нетна печалба от 3,57 трилиона йени, което е с 27,8% по-малко, заради инвестициите в „области на растеж“ като електрически и водородни автомобили, както и в „човешки капитал“.

Тоyota отчете спад в продажбите през февруари

Продажбите ще нараснат с 2,0 % до 46 трилиона йени.

„Трябва да приемем, че има определени области, в които значително изоставаме от Китай. Но като японска компания, която се бори в автомобилната индустрия, знаем, че не можем да позволим тази преднина да се увеличава още повече. Ще помислим как да извършим промяна в играта“, каза Миязаки.

Миналия месец Toyota съобщи, че е продала 11,1 млн. автомобила от всички марки през фискалната 2023-24 г., което е с 5% повече и за първи път надхвърля 10 млн.

Голям фактор за това беше 31-процентният скок до 3,7 млн. в продажбите на хибридни автомобили - съчетаващи двигатели с вътрешно горене и батерии - като компактния автомобил Corolla и спортния RAV4.

Продажбите на чисто електрически автомобили бяха много по-скромни - 116 500.

Анкети