Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Заради рекордни продажби: Toyota повиши прогнозата си за годишна печалба на 30 млрд. долара

Автомобили

Заради рекордни продажби: Toyota повиши прогнозата си за годишна печалба на 30 млрд. долара

Заради рекордни продажби: Toyota повиши прогнозата си за годишна печалба на 30 млрд. долара - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Японската компания Toyota повиши прогнозата си за годишната нетна печалба, отчитайки високи продажби във всички региони. Ръстът се дължи на свиването на недостига на полупроводници в световен мащаб, предаде АФП.

Сега най-продаваният автомобилен производител в света очаква да реализира рекордна нетна печалба от 30 млрд. долара през текущата финансова година в сравнение с предишната си прогноза от 26 млрд. долара.

Търсенето на автомобили на Toyota е в подем, а производството се е възстановило значително от недостига на полупроводници и доставки, който засегна автомобилната индустрия през последните години.

Toyota е продала рекордните над 11 млн. автомобила през 2023 г., затвърждавайки лидерската си позиция

Миналата седмица фирмата обяви рекордни продажби на 11,2 млн. автомобила от всички свои марки през 2023 г., запазвайки короната си на най-продаван автомобилен производител в света.

Но тя е изправена и пред скандали, свързани с фалшифицирани тестове за двигатели и безопасност в дъщерните ѝ дружества, които според анализаторите могат да окажат влияние върху цялостното ѝ представяне.

„Обемът на продажбите се е увеличил във всички региони“ от април до декември 2023 г., а „структурата на печалбата се е подобрила, тъй като маркетинговите усилия заедно с усилията за намаляване на разходите са преодолели рязкото покачване на цените на материалите след пандемията от Covid-19“, заявиха от Toyota.

„С намаляването на недостига на полупроводници помолихме доставчиците и дилърите за разбиране и съдействие, за да доставим възможно най-бързо на клиентите възможно най-много автомобили“, добавиха от компанията.

Toyota е пионер в производството на хибридни автомобили с изключително популярния си модел Prius, а критиците твърдят, че компанията бавно възприема двигателите, задвижвани от батерии, дори когато търсенето на превозни средства с ниски емисии нараства.

Според официални данни, публикувани миналата седмица, през 2023 г. Китай ще изпревари Япония като най-голям износител на превозни средства в света - промяна, подхранвана от доминиращата роля на страната в областта на електрическите автомобили.

Как Китай успя да измести Япония от лидерската позиция по износ на автомобили в световен мащаб

Сега японските производители на автомобили наваксват изоставането си, като Toyota си поставя за цел да продава 1,5 млн. електромобила годишно до 2026 г. и 3,5 млн. до 2030 г.

Компанията също така се надява да започне масово производство на твърдотелни батерии, които се зареждат по-бързо от конвенционалните и осигуряват по-голям пробег на електромобилите.

Въпреки това е малко вероятно Toyota да се откаже от хибридите, заяви Тацуо Йошида, автомобилен анализатор в Bloomberg Intelligence.

Освен високите разходи, предизвикателствата пред автомобилите, задвижвани с батерии, включват „ограничен пробег, инфраструктура за зареждане, стойност при препродажба и рециклиране на батериите“, каза той.

Според Йошида подобряването на проблемите във веригата за доставки, нарастващото търсене и слабата йена работят в полза на Toyota.

Но "скандалите, свързани с дъщерни дружества като Daihatsu и Hino, както и с Toyota Industries, могат да повлияят на цялостното представяне на Toyota", предупреди анализаторът.

Анкети