Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Великобритания и Нидерландия все още изнасят коли за Русия

Автомобили

Великобритания и Нидерландия все още изнасят коли за Русия

Великобритания и Нидерландия все още изнасят коли за Русия - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Британски и нидерландски производители на автомобили все още изнасят за Русия в голям мащаб през съседни страни, твърди в свое разследване телевизия Sky News.

След инвазията на руснаците в Украйна рязко се е увеличил износът на двете страни за съседни на Русия „посреднически и приятелски“ съседи, заявили експерти пред британската медия, посочва в блога си българският журналист, живеещ в Белгия – Апостол Апостолов.

Най-яркият пример за твърденията бил Азербайджан. До 2022 година Обединеното кралство не е продало нито един автомобил в тази страна. След избухването на войната и сриналият се износ за Русия заради наложените санкции, експортът се увеличил с цели 1860% в сравнение преди конфликта.

Изглежда малко вероятно изведнъж да има толкова голяма нужда от автомобили в Азербайджан, а това не е така. Същевременно износът на автомобили от Азербайджан за Русия също драстично нараства. А тази страна няма търговски ограничения с Русия, така че това е лесен начин за британските производители да заобиколят собствените си санкции, коментира медията.

Sky не разполагала с твърди доказателства, защото след като автомобилите напуснели Великобритания, е невъзможно да се проследи какво се случва с тях. Но анонимни източници заявили с факти пред канала, че Азербайджан е била любима страна на богатите руснаци за закупуване на коли от Острова. Същото важало и за германските, но през Киргизстан. Така че санкциите за руските богаташи едва ли се отразявали на скъпите им европейски покупки.

Друг пример, който посочва Sky като се позовава на New York Times, e че ресторант от висок клас в Москва все още получавал френски стриди през трети „приятелски страни“. Руска верига супермаркети също продължава да продава френско шампанско и италиански трюфели.

Нидерландските компании също изглежда участват в заобикалянето, според данни на държавната статистическа служба Statistics Netherlands. Например, преди войната в Украйна Нидерландия е внасяла петролни продукти, въглища, злато, бижута, стомана и желязо от Русия. Това вече не е позволено.

Факт е обаче, че в момента се внася същата продукция от съседните на Русия страни и по-специално Казахстан. През 2021 г. от тази страна са внесени стоки за е внесла стоки 476 млн. евро, през 2023 г. те са били близо 6 пъти повече.

Преди войната Нидерландия е изнасяла машини, луксозни стоки и технологии за Русия. След войната това се стигна до впечатляващ завой по отношение на руските съседски, разказва нидерландската телевизия RTL.

Няма как този драстичен скок в експорта да е станал отведнъж от съседните на Русия страни, коментира с учудване пред медията Иво Амар, който е адвокат в част по санкциите. „За мен това е индикация, че се извършва заобикаляне на санкциите“.

Тогава има ли нужда от санкциите, се пита в журналистическото разследване? "Няма спор, че руската икономика понесе удар когато западните санкции започнаха през 2022 година. Но Русия има силна икономика. И ако Западът вече не иска да купува петрол, тогава има много други страни, които искат да търгуват с Русия, завършва разследването на Sky.

Анкети