Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Има споразумение: Удължават безмитния внос от Украйна, но с допълнителна защита за пазара в ЕС

Парите

Има споразумение: Удължават безмитния внос от Украйна, но с допълнителна защита за пазара в ЕС

Има споразумение: Удължават безмитния внос от Украйна, но с допълнителна защита за пазара в ЕС - Tribune.bg
Снимка:
© Facebook

Председателството на Съвета и преговарящите от Европейския парламент временно се споразумяха да подновят суспендирането на вносните мита и квотите върху украинския износ за ЕС за още една година, до 5 юни 2025 г.

Регламентът предвижда обаче специална защита за особено чувствителни селскостопански продукти, като птиче месо, яйца и захар. Според новото споразумение този списък ще бъде разширен и вече ще включва овес, царевица, зърнени култури и мед.

В бъдеще трябва да има определена квота от тези стоки, които могат да се продават безмитно в ЕС. При достигане на това количество отново ще се въведат мита. Референтният период за задействане на аварийната спирачка ще бъде 2022 и 2023 г., което означава, че ако вносът на тези продукти надхвърли средните обеми за тези две години, митата ще бъдат наложени отново.

В случай, че има скок на украинския внос на пшеница Комисията ще има правото да предприеме действия за защита на пазара, като срокът за задействането на такъв механизъм се скъсява – в рамките на 14 дни вместо 21 дни – ако бъдат достигнати нивата на задействане на автоматичните предпазни мерки.

„ЕС реши да увеличи защитата на чувствителните селскостопански продукти чрез засилване на предпазните мерки, които вече са включени в настоящия регламент относно временните мерки за либерализация на търговията, за да се вземе предвид всяко неблагоприятно въздействие върху пазара на една или няколко страни членки, а не само на пазара на ЕС като цяло, както ще бъде добавена и нова автоматична защита за някои чувствителни продукти“, уточняват от Съвета.

Съгласно временното споразумение тези правила ще се прилагат до юни 2025 г.

„Това подновяване потвърждава непоколебимата политическа и икономическа подкрепа на ЕС за Украйна след две години на непредизвикана и неоправдана военна агресия на Русия“ се казва още в съобщението.

Обновеният регламент ще се прилага от 6 юни 2024 г. до 5 юни 2025 г.

Предстои ЕП и Съветът да одобрят официално временното споразумение, като Комисията по международна търговия на ЕП и посланиците на ЕС ще бъдат поканени да потвърдят резултата от междуинституционалните преговори. След това се очаква позицията на парламента на първо четене да бъде приета на някое от пленарните заседания през април.

Регламентът трябва да бъде приет от Съвета, подписан от представителите на Съвета и Европейския парламент и публикуван в Официален вестник, преди да влезе в сила на 6 юни 2024 г.

Анкети