Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. ББР се допитва до пазара за предлагане на два финансови продукта с европейска гаранция

Банки

ББР се допитва до пазара за предлагане на два финансови продукта с европейска гаранция

ББР се допитва до пазара за предлагане на два финансови продукта с европейска гаранция - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Българската банка за развитие (ББР) започва пазарни консултации за предлагане на два финансови продукта с европейска гаранция по програма InvestEU. Те са насочени към малкия и средния бизнес, и за изграждане на устойчива инфраструктура, съобщиха от ББР.

Консултациите са подготовка за стартиране на открита и прозрачна процедура за избор на финансови посредници, с които ББР да сключи оперативни споразумения за предлагане на гаранционните продукти.

За да финализира документите за избора, банката ще проведе консултации с всички заинтересовани лица.

В подкрепа на развитието на малкия и средния бизнес ще бъде предлаган гаранционен продукт с два обособени подпродукта - гаранции с таван и без таван на загубите.

Целта е да се съчетае финансирането на общи мерки за развитие на конкурентоспособността на МСП с подпомагане за приоритетни политики, като зелен преход, иновации, дигитализация, културни и творчески индустрии.

Вторият продукт по програма InvestEU ще подкрепя създаването на устойчива инфраструктура и ще се предлага в три подпродукта:

гаранция с таван на загубите в областта на отпадъците, отпадъчните води и чистия въздух;

гаранция с таван на загубите в сектор интермодален транспорт;

гаранция без таван на загубите в сектор води.

Срещите с желаещите да участват в консултациите ще се провеждат до 30 юли в сградата на ББР в София на ул. Дякон Игнатий 1 или онлайн.

Повече информация за гаранционните продукти по програма InvestEU и основните теми, които ще бъдат обсъждани с потенциалните партньори, са публикувани тук.

Програма InvestEU (2021-2027 г.) е основният инструмент на ЕС за инвестиции за възстановяване на икономиките, екологичния напредък и заетостта в Европа. Тя е насочена към подкрепа на растежа след COVID-кризата и постигане на целите за изграждане на екологична, цифрова и устойчива европейска икономика.