Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Джейми Даймън: Банковата кризата в САЩ все още не е приключила

Банки

Джейми Даймън: Банковата кризата в САЩ все още не е приключила

Гл. изп. директор на JPMorgan Chase отбеляза, че регулаторните органи са стимулирали банките да трупат държавни ценни книжа, чиято стойност падна след като Фед на САЩ повиши рязко лихвените проценти

Джейми Даймън: Банковата кризата в САЩ все още не е приключила - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase - Джейми Даймън предупреди в годишното си писмо до акционерите на водещата американска банка, че банковата криза „все още не е приключила“ и че дори след като премине, „ще има последици от нея за години напред“.

Даймън обаче настоя, че „последните събития не приличат на това, което се случи по време на световната финансова криза от 2008 г.“, цитира The Financial Times.

Той добави, че JPMorgan иска да помогне за укрепването на по-малките регионални банки в полза на цялата финансова система.

През март имаше информации, че JPMorgan ръководи усилията на група банки да спасят First Republic Bank, като бяха направи депозити на стойност 30 милиарда долара в регионалния кредитор.

Даймън каза, че фалитът миналия месец на Silicon Valley Bank и организираното от швейцарското правителство поглъщане на Credit Suisse от UBS рискуват да подкопаят доверието в банковата индустрия и са накарали инвеститорите да оценяват по-голям риск от евентуална рецесия в САЩ.

В годишното си писмо до акционерите главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase също така отбеляза, че регулаторните правила са насърчили банките да натрупат големи портфейли от американски държавни облигации, чиято стойност падна, тъй като Федералният резерв повиши рязко лихвените проценти, оставяйки кредиторите да се оправят със загубите на хартия, което изплаши инвеститорите, цитира БНР.

„По ирония на съдбата, банките бяха насърчавани да притежават много сигурни държавни ценни книжа, тъй като те бяха считани за високо ликвидни от регулаторите и имаха много ниски капиталови изисквания“, каза Даймън.

„Още по-лошото е, че Федералният резерв не направи стрес тест на банките за това какво ще се случи, когато лихвите скочат“, посочи той, цитиран от Bloomberg.

Анкети