Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Гедиминас Шимкус, ЕЦБ: Понижението на лихвите през юни ще е последвано от още няколко след това

Банки

Гедиминас Шимкус, ЕЦБ: Понижението на лихвите през юни ще е последвано от още няколко след това

Гедиминас Шимкус, ЕЦБ: Понижението на лихвите през юни ще е последвано от още няколко след това - Tribune.bg
Снимка:
© Facebook/Gediminas Simkus

Първоначалното понижение на лихвените проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ) през юни ще е последвано от други, стига икономиката да се развива според очакванията. Това заяви литовският гуверньор Гедиминас Шимкус, цитиран от Ройтерс.

Шимкус, който е член на Управителния съвет на ЕЦБ, заяви, че по-рано е изразил подкрепата си за три понижения на лихвите тази година и че икономиката на валутния блок продължава да се развива според рамката, очертана от централната банка в последната ѝ прогноза.

„Смятам, че ще има и други съкращения на лихвите в бъдеще, но ще се въздържа да кажа колко, въпреки че вече заявих, че тази година бих очаквал три съкращения“, коментира той пред репортери.

В края на април ръководителят на френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало посочи, че данните за инфлацията в еврозоната за април дават на ЕЦБ увереност да започне да намалява лихвените проценти през юни, преди да продължи да разхлабва паричната политика с прагматични темпове.

„Ще се върнем към нашата цел за инфлацията от сега до следващата година“, изтъква Вилроа. „Следователно ще можем да започнем да намаляваме лихвите през юни“.

Анкети