Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Кристин Лагард, ЕЦБ: Нивата на необслужваните кредити може да се увеличат

Банки

Кристин Лагард, ЕЦБ: Нивата на необслужваните кредити може да се увеличат

Кристин Лагард, ЕЦБ: Нивата на необслужваните кредити може да се увеличат - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Влошаващата се икономика може да застраши качеството на активите и рентабилността на кредитните институции. Но въпреки това банките в ЕС сега се възползват от по-високи нива на рентабилност, отколкото когато и да било през последното десетилетие“. Това каза президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард по време на изказването си на годишната конференция на Европейския съвет за системен риск (ESRB) към ЕЦБ, която се провежда във Франкфурт

По думите на Лагард към настоящия момент нивото на необслужваните кредити (NPL) остават ниски, подкрепени от стабилни нива на заетост. А пазарите на жилищни недвижими имоти – ключова експозиция за банките – се забавят.

„Въпреки това, нашето мнение, че рентабилността на банките ще бъде неблагоприятно повлияна от нарастването на разходите за финансиране, остава. Тази тенденция ще бъде повлияна от по-високите лихвени проценти, както и от много по-ниските обеми на кредитиране. А трайната комбинация от нисък растеж и по-високи разходи за обслужване на дълга ще продължи да натоварва уязвимите домакинства и фирми, при които необслужваните заеми могат да нарастват“, коментира президентът на ЕЦБ .

Тя отбеляза, че списъкът с уязвими звена във финансовата система на еврозоната остава дълъг. В него се причисляват фондовете на паричния пазар и инвестиционните фондове, по-специално тези, които инвестират в неликвидни активи. По думите ѝ част от ценните книжа с фиксиран доход, които притежават банките в ЕС, могат да бъдат продадени, ако се наложи.

„Европейската финансова система избегна най-лошия сценарий, при който едновременно възникват сериозни системни рискове. Политиците обаче трябва да останат проактивни и бдителни по отношение на евентуалните рискове, пред които може да бъде изправена финансовата стабилност“, каза в заключение Лагард.