Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Британските банки ще разполагат с допълнителни 72 часа за проверка на съмнителни плащания

Банки

Британските банки ще разполагат с допълнителни 72 часа за проверка на съмнителни плащания

Британските банки ще разполагат с допълнителни 72 часа за проверка на съмнителни плащания - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Банките в Обединеното кралство ще получат допълнителни 72 часа, за да могат да забавят транзакции и плащания, ако подозират случай на така наречените измами с разрешени насочени плащания (APP).

В момента правителството там подготвя законопроект, който цели справяне със зачестилите случаи на подобни схеми, в които клиентите са подлъгвани по различни начини да изпращат пари към сметки, притежание на измамници, предават световните агенции.

Според официалните данни през 2022 г. загубите за жертвите на подобни схеми са достигнали до £485 милиона.

С удължаването на срока за проверка на транзакциите се цели банките да получат повече свобода на действие за разследване на съмнителни плащания. В момента законовия срок, в който банките в Обединеното кралство са длъжни да обработят едно плащане е най-късно до края на следващия работен ден. С приемането на новия закон те ще получат допълнителен срок от 72 часа за тази дейност, но само при условие, че са на лице съмнителни обстоятелства около дадена транзакция.

От местната браншова асоциация за сектора на банковите и финансовите услуги в Обединеното кралство UK Finance отдавна призовават за подобна промяна.

„Законодателството е разработено така, че да сведе до минимум всяко негативно въздействие върху законните плащания“, обявявиха от ресорното министерство, като уточниха, че регламентът ще влезе в сила до 7 октомври.

Обаявната начална дата съвпада и с момента, в който се очаква да се задейства и друг регламент, насочен към противодействието на този род измами, а именно изискането банките и доставчици на платежни услуги да възстановяват на своите клиенти, засегнати от измама с насочени плащания, до максимум 415 000 паунда, разделени между изпращащата и получаващата банки.

Анкети