Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Опасностите за ЕЦБ се задълбочават: Несигурността за имотните пазари в Европа се разраства

Банки

Опасностите за ЕЦБ се задълбочават: Несигурността за имотните пазари в Европа се разраства

Опасностите за ЕЦБ се задълбочават: Несигурността за имотните пазари в Европа се разраства - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Тъмни облаци надвисват над имотните пазари в Европа, като най-буреносни са те в Австрия, Швеция и Германия, показват различни анализи на сектора, разпространени от информационните агенции.

Политиката на ЕЦБ по отношение на имотния пазар си остава противоречива. От една страна още през 2016 г. банката предупреди, че в някои части на Европа се надува имотен балон, а в същото време продължи да изкупува облигациите на имотни компании. Според бившия главен икономист на ЕЦБ Отмар Исинг тази политика подхранва надуването на балона и същевременно поставя под риск репутацията на банката.

В момента една от най-големите компании в сектора на недвижимите имоти в Европа - австрийската Signa, обяви фалит миналата седмица, строителните дружества и фирмите, управляващи имоти в Германия, от месеци са притиснати до стената и молят властите за помощ, а дълговата криза, застигнала шведската имотна група SBB се разраства.

Заради имотната криза в Швеция: ЕЦБ е изправена пред сериозни потенциални загуби

Компанията беше принудена да подаде иск до съд във Виена за защита от фалит, след като опитите да си осигури финансиране пропаднаха, посочва Ройтерс. Така австрийската компания стана най-голямата жертва досега на трупащия все повече проблеми пазар на недвижими имоти в Европа.

Припомняме, че контролираната от австрийския магнат Рене Бенко група е собственик на „Крайслер билдинг“ в Ню Йорк, на небостъргача „Елбтауър“ в Хамбург, чийто строеж наскоро беше спрян, както и други важни проекти и универсални магазини в Германия, Австрия и Швейцария, сред които KDW и Galeria.

Другата опасност за ЕЦБ е спадът в сектора на недвижими имоти с търговско предназначение в страните от еврозоната. Съвсем скоро от банката алармираха в доклад, че този спад може да продължи с години, а тенденцията представлява заплаха за банките и инвеститорите, които финансират проекти за търговски обекти и сделки с тях.

ЕЦБ: Пазарът с бизнес имоти търпи огромни загуби, тенденцията ще е трайна

Самата ЕЦБ също е пряко застрашена от загуби, тъй като експозицията ѝ към имотния сектор в Европа възлиза на около 26 милиарда евро, натрупани по време на кризисното изкупуване на облигации в рамките на дълговата криза от второто десетилетие на века.

Анализ на Ройтерс показва, че ЕЦБ притежава две серии, деноминирани в евро облигации, издавани от SBB. Шведската компанията натрупа дългове от над 9 милиарда евро, купувайки различни видове собственост - от социални жилища и правителствени сгради до училища и болници.

Според запознати източници, ЕЦБ има облигации на SBB на стойност от няколкостотин милиона евро, а сега те се търгуват наполовина на номиналната си стойност, заради това, че инвеститорите се опитват да се освободят от тях, заради опасения от неплатежоспособност на емитента.

А когато наскоро SBB, изкупи обратно част от дълга си, чийто рейтинг в момента е „джънк“ (боклук - бел. ред.), ЕЦБ беше сред продавачите.

ЕЦБ притежава акции и от други имотни компании в Европа, но Швеция и Германия се оказаха най-тежко засегнати от рязкото повишаване на лихвените проценти, „пронизало“ балона в сектора на недвижимите имоти, който се надува от почти десетилетие.

ЕЦБ притежава серии от осем облигации на шведската фирма – „Хеймщаден“ (Heimstaden), вкл. и една, която сега се търгува с 40 на сто под номиналната си стойност. През септември „Алекта“ (Alecta), най-големият пенсионен фонд в Швеция и един от големи акционери в Heimstaden, предупреди, че компанията се нуждае от свежи пари, за да продължи да функционира добре.

ЕЦБ има сериозни притежания и на имотния пазар в Германия, като владее 39 серии облигации на „Воновиа“ (Vonovia), която през последните месеци е принудена да продава имоти, за да намали дълговете си. Облигациите на компанията в момента се продават под номинал, като отстъпката на една от сериите достига 20 на сто.

Анкети