Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Ръководителят на Швейцарската централна банка се оттегли от поста си

Банки

Ръководителят на Швейцарската централна банка се оттегли от поста си

Ръководителят на Швейцарската централна банка се оттегли от поста си - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Председателят на централната банка на Швейцария Томас Джордан ще се оттегли от поста си през септември след 12 години начело, съобщи банката в изненадващо изявление, предаде АФП.

През десетината години, в които ръководеше Швейцарската национална банка (SNB), Джордан се изправи пред множество предизвикателства, като например когато пазарите принудиха централната банка да се откаже от политиката си за системно предотвратяване на твърде голямото поскъпване на швейцарския франк, както и да организира поглъщането на Credit Suisse, когато банката беше на ръба на фалита миналата година.

Джордан заяви пред журналисти, че не се е оттеглил от поста си заради спасяването на Credit Suisse през 2023 г., което предизвика скандал в Швейцария, тъй като UBS взе основния си конкурент на изгодна цена, която жегна много инвеститори и предизвика съкращения.

„Решението ми не беше повлияно по никакъв начин от случая с Credit Suisse“, каза Джордан.

Официално: Придобиването на Credit Suisse от UBS е финализирано

Акционерите на Credit Suisse подават съдебен иск заради сливането ѝ с UBS

„Сега е много подходящ момент - отново имаме ценова и финансова стабилност, така че решението ми беше повлияно от това“, добави той.

(SNB) благодари на Джордан за неговата служба.

„Банковият съвет и Управителният съвет силно съжаляват за решението на Томас Джордан и изказват искрените си благодарности за дългогодишната му изключителна ангажираност в интерес на ориентираната към стабилност парична политика“, се казва в изявлението, с което се обявява, че Джордан се оттегля от поста.

„Пожелаваме му всичко най-добро за предстоящата нова глава в живота му“, добави се в него.

Роден през 1963 г., Джордан постъпва на работа в банката през 1997 г., а през 2007 г. се присъединява към управителния съвет, където му се налага да се сблъска с последиците от финансовата криза за швейцарските кредитори.

През 2012 г. той става ръководител на управителния съвет.

Швейцарският франк се понижи при изненадващото съобщение и в 17:00 ч. по Гринуич се търгуваше с понижение от 0,2% на ниво 0,9579 франка за евро.

Анкети