Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Руската централна банка остави основния си лихвен процент на ниво от 16%

Банки

Руската централна банка остави основния си лихвен процент на ниво от 16%

Руската централна банка остави основния си лихвен процент на ниво от 16% - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Руската централна банка (РЦБ) днес отново остави без промяна основния си лихвен процент - на ниво от 16 на сто, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от ТАСС.

Темпът на нарастване на инфлацията в Русия отслабва, но тя все още остава висока, се посочва в съобщение на централната банка в Москва. На този фон затягането на паричната политика, което е свързано с оскъпяване на кредитирането, ще продължи по-дълго. Целта на централната банка на Русия е нарастването на инфлацията да бъде намалено до 4 на сто на годишна основа.

Цикълът на затягане на паричната политика в Русия (повишаването на лихвите) вероятно е приключил. Централната банка в Москва обаче все още не успява да намали цената на кредитите заради силното потребителско търсене и инфлационния натиск на фона на сравнително високите трудови възнаграждения. Те са обусловени от широко разпространения недостиг на работници и служители в Русия, посочва Ройтерс.

Към 18 март инфлацията в страната се е запазила на нивото от февруари - 7,7 на сто на годишна основа, по оценка на руската централна банка.

Анкети