Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Централната банка на Турция: Очакваме инфлацията да достигне своя пик от 70%-75% през май 2024 г.

Банки

Централната банка на Турция: Очакваме инфлацията да достигне своя пик от 70%-75% през май 2024 г.

Централната банка на Турция: Очакваме инфлацията да достигне своя пик от 70%-75% през май 2024 г. - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Централната банка на Турция повиши прогнозите си за инфлацията за тази - 2023 г. и следващата – 2024 г. до съответно 65% и 36%, Това обяви управителят на банката Хафизе Гайе Еркан, обещавайки, че ще продължи постепенното затягане на паричната политика.

Предишният доклад за инфлацията на банката, който беше изнесен преди три месеца, прогнозира, че инфлацията в края на годината ще е 58% през 2023 г. и 33% през следващата година.

Припомняме, че инфлацията в Турция достигна 24-годишен връх от 85% миналата година, като плавно се понижи, но отново тръгна нагоре през последните месеци. Лирата отслабваше три поредни години в резултат на политиката за намаляване на лихвите, подкрепена от президента Тайип Ердоган, въпреки скока на цените. Това се промени още през юни – в момента, в който Хафизе Гайе Еркан беше назначена за управител на централната банка. Под нейно ръководство беше приложен рязък обратен завой в политиката, като почти веднага беше обявено първото увеличение на лихвените проценти с 2650 базисни пункта.

Очакваната промяна: Турската централна банка повиши почти двойно лихвените проценти (ОБНОВЕНА)

„Увладяването на високата инфлация ще бъде дълъг и труден процес. Ще продължим да използваме всички налични инструменти по решителен начин, за да се справим“, каза Еркан по време на пресконференция за представянето на доклада на централната банка (CBRT) за инфлацията.

По думите ѝ забавянето на инфлацията ще започне, след като тя достигна връх от около 70%-75% през май, а паричното затягане ще продължи до видимо подобрение на инфлацията.