Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Украинската централна банка планира стрес тестове на банковата система през април

Банки

Украинската централна банка планира стрес тестове на банковата система през април

Украинската централна банка планира стрес тестове на банковата система през април - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Централната банка на Украйна планира да проведе стрес тестове на търговските банки през април, повече от година след като Русия започна своята инвазия срещу Киев, заяви украинският централен банкер Андрий Пишний, цитиран от Ройтерс.

Войната е довела до свиване на икономиката на страната с около една трета през 2022 г., но банковата система е устояла на конфликта, като е коригирала финансовите операции и е осигурила непрекъснати плащания към бизнеса и домакинствата.

„Ще започнем да оценяваме банките от април“, написа в профила си във „Фейсбук“ Пишний.

„Има достатъчно въпроси, които се нуждаят от отговори: мисията на системно важните банки, (...) ролята на държавните банки, проблемите с необслужваните заеми, произтичащи от войната, подкрепата за военната промишленост, кредитирането на ММСП (микро, малки и средни предприятия), наличието на финансови услуги...“, обясни украинският централен банкер.

Централната банка съобщи в писмено изявление, че банковата система на Украйна е оперативно стабилна, ликвидна и печеливша благодарение на реформите и усилията за прочистване на сектора през предходните години, посочва БТА.

Печалбите на украинските банки достигнаха 24,7 милиарда гривни (675,42 милиона долара) през 2022 г., или със 77,4 милиарда гривни по-малко спрямо 2021 година.

Стрес тестовете имат за цел да гарантират, че украинските банки са по-добре подготвени за бъдещи шокове, като определят времева рамка, в която да попълнят капитала си. Те също така трябва да дадат оценка колко време ще отнеме възстановяването на страната от последствията от войната.

Украинската централна банка заяви още, че очаква по-голямата част от банките да могат да попълнят капитала си благодарение на бъдещите си печалби, но някои банки може да се нуждаят от подкрепа от акционерите си.

Необслужваните кредити в кредитните портфейли на банките са нараснали до дял от около 38 на сто през четвъртото тримесечие на 2022 година.

„Банките трябва да се съсредоточат върху рестартирането на кредитирането и подкрепата на своите бизнес модели в условията на продължаващата война“, пише в изявление на централната банка.

Украйна има 67 търговски банки, а държавата контролира около половината от банковата система.

Анкети