Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Управителят на БНБ: Кристалина Георгиева има желание да бъде номинирана за втори мандат в МВФ

Банки

Управителят на БНБ: Кристалина Георгиева има желание да бъде номинирана за втори мандат в МВФ

Управителят на БНБ: Кристалина Георгиева има желание да бъде номинирана за втори мандат в МВФ - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Българските власти ще продължат да се консултират с европейските си партньори за общо виждане относно евентуална номинация на управляващ директор на Международния валутен фонд и това да бъде Кристалина Георгиева.

Това казва управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев в качеството му на управител на МВФ за България.

„Проведох телефонен разговор с г-жа Георгиева, в който обсъдихме възможността тя да бъде номинирана за втори мандат в МВФ, и я попитах дали желае да продължи да изпълнява тази длъжност. С удоволствие мога да кажа, че тя потвърди, че за нея ще бъде чест да го направи, при условие че получи подкрепата на членовете на МВФ. В тази връзка, българските власти ще продължат да се консултират с европейските си партньори за общо виждане относно евентуална номинация в съответствие с процеса на МВФ за избор на управляващ директор на институцията“, заявява още Радев.

„Кристалина Георгиева спечели високото уважение и доверие на страните членки на МВФ през годините на мандата си като управляващ директор на фонда. Под нейно ръководство МВФ подкрепи глобалната икономика с широкомащабно финансиране на близо 100 страни членки, докато се справяха с COVID пандемията, войната в Украйна и кризата с разходите за живот. Много от моите колеги, управители на МВФ, биха искали да я видят като управляващ директор на институцията за втори мандат – мнение, изразено и от министъра на финансите на Франция Бруно Льо Мер по време на неотдавнашната среща на Г-20 в Сао Паоло.“, пише още в съобщението, публикувано в уебсайта на Българска народна банка (БНБ)

Анкети