Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Кристалина Георгиева: Конфликтът в Червено море няма сериозно влияние върху световната икономика

Анализи

Кристалина Георгиева: Конфликтът в Червено море няма сериозно влияние върху световната икономика

Най-засегната икономика е тази на Египет, като загубите на страната са за над 100 млн. щатски долара месечно

Кристалина Георгиева: Конфликтът в Червено море няма сериозно влияние върху световната икономика - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Международният валутен фонд (МВФ) смята, че ситуацията с обстрела на кораби в Червено море все още не засяга световната икономика. Изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви това в интервю за The Washington Post. Тя призна, че превозите през Суецкия канал са намалели, а и Панамският канал също е имал проблеми.

Според Георгиева въздействието на ситуацията в Червено море не е в мащаб, „който значително да наруши прогнозите за глобалния икономически растеж“. Тя твърди, че въздействието се усеща най-силно в Египет: тази страна разчита на приходите от Суецкия канал и сега губи повече от 100 млн. долара месечно.

„И, разбира се, това (случващото се в Червено море) добавя малко натиск върху цените. Но не до степен, че да кажа, че прогнозите за глобалната инфлация ще бъдат преразгледани“, увери Кристалина Георгиева.

Тя посочи, че обемът на стоките, превозвани през Суецкия канал, е намалял значително, докато разходите за транспортиране на стоки по море и разходите за застраховки се увеличават. По данни на МВФ трафикът през Суецкия канал е намалял почти наполовина през януари в сравнение с миналата година. „Панамският канал също изпитва затруднения поради сушата“, добави директорът на МВФ.

Анкети