Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. МВФ: Конфликтът в Близкия изток рискува да промени икономиките в региона

Анализи

МВФ: Конфликтът в Близкия изток рискува да промени икономиките в региона

Международната организация преразглежда своята перспектива за региона и има готовност да засили необходимата подкрепа

МВФ: Конфликтът в Близкия изток рискува да промени икономиките в региона - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

МВФ обяви, че ще преразгледа икономическите си прогнози за региона на Близкия изток и Северна Африка поради продължаващия конфликт между Израел и Хамас, предаде АФП.

Конфликтът ще има широкообхватни последици „както за хората, така и за икономиките“ в региона, въпреки че степента на въздействие остава „много несигурна“, пишат служителите на Международния валутен фонд в публикация в блога си.

Не се посочва дали ревизиите ще бъдат публикувани преди следващата публикация на прогнозите, която се очаква през януари.

„Един широкомащабен конфликт би представлявал голямо икономическо предизвикателство за региона“, заявиха те, като призоваха международната общност да действа, за да предотврати по-нататъшна ескалация.

В случай на широкомащабен конфликт „това, което е сигурно, е, че прогнозите за най-пряко изложените на риск икономики ще бъдат понижени и че политиките за предпазване на икономиките от шокове и запазване на стабилността ще бъдат от решаващо значение“, се казва още в публикацията.

Сред най-тежко засегнатите сектори в региона извън Израел и палестинските територии е туризмът, който според МВФ е представлявал между 35 % и почти 50 % от износа на стоки и услуги в икономиките на Близкия изток и Северна Африка през 2019 г.

„Зависимите от туризма икономики като Ливан, където заетостта на хотелите спадна с 45 процентни пункта през октомври в сравнение с предишната година, ще усетят верижни ефекти за растежа“, заявиха представителите на МВФ.

Те предупредиха, че повишеният риск поради конфликта може да доведе до повишаване на разходите по заемите, което ще има верижни ефекти за силно задлъжнелите икономики.

В случай че конфликтът продължи, „нестабилните и засегнати от конфликти държави в региона, като Сомалия, Судан и Йемен, биха могли да изпитат спад в притока на критична помощ, ако фокусът на донорите се измести“, заявиха представителите на МВФ.

Те добавиха, че бежанските потоци също могат да се увеличат „значително“, което ще увеличи „социалния и фискалния натиск в държавите, които ги приемат“.

Анкети