Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. МВФ и Йордания постигнаха споразумение за заем на стойност $1,2 млрд.

Парите

МВФ и Йордания постигнаха споразумение за заем на стойност $1,2 млрд.

МВФ и Йордания постигнаха споразумение за заем на стойност $1,2 млрд. - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Международният валутен фонд е постигнал споразумение с Йордания по нова четиригодишна програма за заем на стойност около 1,2 млрд. долара, за да й помогне да преодолее финансовите сътресения, включително войната между Израел и Хамас.

Споразумението, което все още подлежи на одобрение от ръководството на МВФ, ще замени съществуващата програма, чийто срок изтича в началото на следващата година, съобщи Фондът.

МВФ очаква икономиката на Йордания да нарасне с 2,6 % през 2023 г. и с най-много 2,6 % през следващата година поради въздействието на продължаващия конфликт между съседния на Йордания Израел и бойците на „Хамас“ в ивицата Газа.

„Външната среда продължава да бъде предизвикателна“, заяви в изявление ръководителят на мисията на МВФ за Йордания Рон ван Руден, посочвайки високото глобално и регионално напрежение, повишените лихвени проценти и неравномерния глобален растеж.

„Конфликтът в Газа и Израел представлява още един риск за региона и може да се отрази неблагоприятно на икономиката на Йордания“, добави той.

Въпреки сраженията Ван Руден заяви, че Йордания е в състояние да устои на евентуални икономически сътресения в резултат на конфликта, ако не се стигне до „значителна ескалация“ на сраженията.

„Целта е да се ускори растежът в средносрочен план, за да се справим с продължаващата висока безработица, като същевременно се осигури постоянна макроикономическа стабилност“, добави той.

Анкети