Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. МВФ предлага: Вноските на страните членки да се повишат с 50%

Парите

МВФ предлага: Вноските на страните членки да се повишат с 50%

МВФ предлага: Вноските на страните членки да се повишат с 50% - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Международният валутен фонд съобщи, че изпълнителният му съвет е одобрил 50-процентно увеличение на квотите, които страните членки внасят в глобалния кредитор, предаде АФП.

Квотите се основават на размера на икономиката на дадена страна и определят размера на финансирането, което тя трябва да предостави на МВФ, правото ѝ на глас и максималния размер на заемите, които може да получи.

Предложеното увеличение, което все още се нуждае от одобрение на по-високо ниво в МВФ, ще "увеличи постоянните ресурси на МВФ", като същевременно ще намали зависимостта от заеми, се казва в изявление на фонда.

Общите ресурси на МВФ се изразяват в капацитет за отпускане на заеми в размер на близо 1 трилион долара.

МВФ добави, че последното предложение включва и призив към изпълнителния съвет да работи за разработване - до юни 2025 г. - на варианти, които да ръководят „по-нататъшното преразпределение на квотите“.

Увеличаването на квотните ресурси на фонда и даването на по-голяма тежест на Африка в рамките на институцията бяха сред приоритетите на едноседмичните преговори на МВФ и Световната банка в Маракеш, Мароко, миналия месец.

„Предложеното увеличение на квотите идва в сложен момент за световната икономика и за членството в МВФ“, заяви управителният директор на МВФ Кристалина Георгиева.

„МВФ с адекватни ресурси е от съществено значение за запазване на глобалната финансова стабилност и за посрещане на потенциалните нужди на членовете в един несигурен и податлив на сътресения свят“, добави тя в изявление.

Предложението трябва да бъде одобрено от Съвета на управителите на МВФ, като гласуването трябва да се извърши до 15 декември. За одобрението е необходимо мнозинство от 85 процента от общия брой гласове.

 

Анкети