Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. В нарушение на споразумение със САЩ: Credit Suisse все още помага на богати американци да укриват данъци

Банки

В нарушение на споразумение със САЩ: Credit Suisse все още помага на богати американци да укриват данъци

В нарушение на споразумение със САЩ: Credit Suisse все още помага на богати американци да укриват данъци - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Швейцарската банка Credit Suisse, която изпадна в ликвидна криза и беше придобита от местния и конкурент UBS, е помагала на свръхбогати граждани от САЩ да заобикалят данъчните закони. По данни на финансовата комисия на Сената на САЩ са били укрити доходи за повече от 700 милиона долара в нарушение на споразумение от 2014 година, предава Ройтерс.

След приключване на двугодишно разследване на Credit Suisse комисията заяви, че е установила „големи нарушения“ на споразумението от 2014 г. между швейцарския кредитор и правосъдното министерство на САЩ, когато швейцарската кредитна институция си призна, че е помагала на заможни американци да укриват доходи. Тогава банката плати рекордна глоба в размер на 2,6 млрд. долара.

Тези нарушения включват неразкриване на близо 100 милиона долара в тайни офшорни сметки, принадлежащи на семейство американци, което според комисията представлява „вероятна престъпна организация“.

В изявление, изпратено по имейл, Credit Suisse заяви, че не толерира укриването на данъци и си сътрудничи с властите в САЩ.

„Новият ръководен екип на банката сътрудничи на разследването на комисията и подкрепя работата на сенатор Уайдън (председателя на финансовата комисия на Сената Рон Уайдън, бел. ред.), включително по отношение на предложените политически решения за подпомагане на укрепването на способността на финансовата индустрия да открива неразкрити доходи на данъколатци“, посочват от швейцарската банка.

По думите на сенатор Уайдън „в центъра на това разследване попадат швейцарски банкери и правителствени регулатори, а резултатът изглежда е продължаваща мащабна схема за подпомагане на свръхбогатите граждани на САЩ да укриват данъци и да ограбват своите сънародници“, предава БТА.

Анкети