Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. В Риека: Управителят на БНБ обсъди с колегите си от Хърватия и Чехия приемането на еврото

Банки

В Риека: Управителят на БНБ обсъди с колегите си от Хърватия и Чехия приемането на еврото

В Риека: Управителят на БНБ обсъди с колегите си от Хърватия и Чехия приемането на еврото - Tribune.bg
Снимка:
© БНБ

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев участва в среща с управителите на Хърватската народна банка – Борис Вучич, и Националната банка на Чехия – Алеш Михл, съобщиха от централната банка.

По време на срещата, която се проведе в Риека, имаше дискусии по различни актуални теми като текущите икономически предизвикателства пред централните банки и Европа, инфлацията, както и специфичната икономическа и финансова структура на всяка от страните – участнички във форума.

Обсъден беше и процесът по присъединяване към еврозоната и стъпките, които Хърватия и България са осъществили по посока приемането на еврото.

Припомняме, че Хърватия е най-новият член на еврозоната. Страната стана част от групата държаваи, приели еврото за своя официална валута на 1 януари 2023 г., като преди това Съвета на ЕС одобри присъединяването ѝ на 12 юли 2022 г.

Близо 1/3 от хърватските куни все още не са обменени в евро

В момента в Чехия обмислят присъединятавето си към еврозоната.

Към 2023 г. еврозоната включва 20 страни: Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Словакия, Словения, Финландия, Франция и Хърватия.

Още седем други държави ще бъдат приети, след като изпълнят условията за членство. Дания и Швеция са извън еврозоната по свое желание.

Анкети