Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Йелън очаква от регулаторите в САЩ да са отворени към евентуални банкови сливания

Банки

Йелън очаква от регулаторите в САЩ да са отворени към евентуални банкови сливания

Йелън очаква от регулаторите в САЩ да са отворени към евентуални банкови сливания - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Настоящата банкова среда и натискът върху печалбите на някои регионални банки в САЩ може да доведат до известна напрежение в сектора и регулаторите вероятно ще бъдат отворени за евентуални сливания, каза министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, предава Ройтерс.

Тя увери, че не вижда доказателства за натиск върху по-малките обществени банки, които имат голям процент застраховани депозити и изрази увереност, че почти всички финансови институции в страната имат достъп до достатъчна ликвидност, за да се предпазят от неочаквано изтичане на депозити от неосигурени вложители.

Въпреки това, Йелън подчерта, че може да настъпи известна степен на консолидация в регионалния и среден банков сектор.

„Това може да е среда, в която ще видим повече сливания, но знаете ли, ако това се случи ще бъде нещо, към което мисля, че регулаторите ще бъдат отворени“, каза финансовият министър на САЩ, но отказа да спомене конкретни банки по време на интервю в кулоарите между срещите на Г-7 в Ниигата, Япония.

Йелън се опита да увери своите партньори от Г-7 тази седмица, че финансовата система на САЩ е стабилна, като каза, че Съединените щати са предприели действия за укрепване на доверието в своята банкова система след фалита през март на три от регионалните банки в страната.

По рано тя заяви пред Bloomberg TV, че и трите банки са имали значителни загуби и много висок дял на незастраховани депозити, но че цялостната банкова система е добре капитализирана и все още има „много солидни печалби“.

Акциите на големите регионални кредитори в САЩ са по-волатилни през последните седмици, като инвеститорите все още са предпазливи относно стабилността.

KBW Regional Banking index (.KRX), който падна с близо 14% досега този месец, се повиши с 0,39% в петък. В същото време PacWest Bancorp (PACW.O), която загуби 23% в четвъртък, след като отчете спад на депозитите, спадна още с 3%.

Йелън отбеляза, че натискът върху акциите на банката може да обезпокои неосигурените вложители.

„Неприятната динамика е, че щом акциите на една банка са подложени на натиск, това може да предизвика безпокойство сред неосигурените вложители... въпреки че банката разполага с подходящ капитал и ликвидност“, обясни тя.

Анкети