Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Джанет Йелън: Без споразумение за дълга на САЩ ще има тежки последици

Парите

Джанет Йелън: Без споразумение за дълга на САЩ ще има тежки последици

Джанет Йелън: Без споразумение за дълга на САЩ ще има тежки последици - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Ако не бъде постигнато споразумение за увеличаване на сумата, която федералното правителство може да заема, то може да изчерпи парите си до началото на юни, заяви финансовият министър на САЩ.

В този момент федералното правителство може да не е в състояние да изплаща заплати, социални помощи и други плащания.

„Работата на Конгреса е да направи това. Ако те не го направят, чака ни икономическа и финансова катастрофа, която сами ще си причиним“, каза тя.

В интервю за ABC News Йелън заяви, че преговорите за тавана на дълга не трябва да се провеждат „с пистолет, опрян в главата на американския народ“.

Времето за постигане на споразумение изтича.

Във вторник президентът Байдън ще се срещне с лидерите на републиканците, за да ги помоли да се съгласят да повишат сегашния лимит от 31,4 трлн. долара.

Конгресът обикновено обвързва одобрението на по-висок таван на дълга с клаузи за бюджетни и разходни мерки.

Миналия месец Камарата на представителите прие законопроект за повишаване на тавана, който в момента се равнява приблизително на 120% от годишната икономическа продукция на страната, но включи в законопроекта мащабни съкращения на разходите през следващото десетилетие.

Президентът Байдън иска Конгресът да се съгласи да повиши тавана на дълга без никакви условия. Той заяви, че няма да преговаря за увеличението и ще обсъжда бюджетните съкращения, след като въпросът бъде решен.

Ако не се постигне междупартийно съгласие по въпроса, това може да доведе до „конституционна криза“, заяви Йелън.

Администрацията на Байдън обмисля дали конституцията позволява на президента да продължи да емитира нов дълг без одобрението на Конгреса, но тази седмица ще се стреми да избегне този сценарий.

„Не бива да стигаме до момента, в който трябва да обмисляме дали президентът може да продължи да емитира дълг. Това би било конституционна криза“, посочи Йелън пред ABC.

От 1960 г. насам таванът на дълга е бил повишаван, удължаван или преразглеждан 78 пъти, като често преговорите са се проточвали до последно.

В крайна сметка заплахата от неизпълнение на правителствените плащания, включително на дълговите задължения, винаги е довеждала до компромис. САЩ никога не са изпадали в неплатежоспособност - събитие, което би разклатило световните финансови пазари и би имало мащабни икономически последици.

Анкети