Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Борси
  3. Петролът продължава да поскъпва

Борси

Петролът продължава да поскъпва

Петролът продължава да поскъпва - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Цените на петрола отново поеха трайно нагоре след известни колебания през последните седмици заради намаляването на доставките и очакванията страните от ОПЕК+ да удължат свиването на добивите си до края на годината, предаде Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 17 цента или 0,2 на сто до 87 долара за барел.

Американският лек суров петрол се покачи с 13 цента или 0,2 на сто до 83,76 долара за барел.

През седмицата Брентът поскъпна с 3 на сто, а американският лек петрол - с 5 на сто.

Анализаторите очакват Саудитска Арабия да продължи доброволното свиване на добивите си с 1 милиона барела дневно и през октомври, като така допълнително намали обемите, пускани на пазара от страните от ОПЕК+.

"Очакваме свиването на добивите да продължи, като тенденцията може да се обърне, ако цените трайно се установят над 90 долара за барел, а това може да стимулира и американските производители, извличащи петрол от шистови залежи, да разширят дейността си", посочва в съобщение до клиентите си "Нешънъл Острелия банк" (National Australia Bank).

Миналата седмица американските запаси от суров петрол спаднаха с 10,6 милиона барела, или повече от очакваното, а от средата на юли досега спадът е с 34 милиона барела, посочва БТА.