Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Борси
  3. Петролът тръгна нагоре след седмичен спад

Борси

Петролът тръгна нагоре след седмичен спад

Петролът тръгна нагоре след седмичен спад - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Петролът напредна след седмичен спад, тъй като Саудитска Арабия повиши продажните цени за сортовете в Азия за трети пореден месец, сигнализирайки за увереност в перспективите на фона на намалените доставки от картела ОПЕК+.

Brent се изкачи над 83 долара за барел, след като се срина с над 7% миналата седмица, за да отчете най-голямата загуба от февруари. West Texas Intermediate беше около $78. Saudi Aramco повиши официалната продажна цена през юни на своя водещ клас Arab Light с 90 цента до 2,90 долара за барел над референтните цени. Това се сравнява с увеличение от 60 цента, прогнозирано в проучване на Bloomberg, цитирано от BloombergTV Bulgaria.

Петролът потъна миналата седмица, тъй като рисковете от конфликт в Близкия изток намаляха, намалявайки печалбата на суровината от началото на годината. Очаква се ОПЕК и нейните съюзници да продължат с намаляване на доставките през втората половина, когато се срещнат следващия месец. Преди това изоставащите членове Ирак и Казахстан очертаха планове за това как ще ограничат потоците, за да приведат производството в съответствие с вече договорените квоти.

„Ценовото движение беше по-подкрепящо в днешната сутрешна търговия на фона на повишението на саудитските цени“ на фона на затягащ се физически пазар, каза Уорън Патерсън, ръководител на стоковата стратегия в ING Groep NV в Сингапур. Това е въпреки че фючърсите бяха подложени на натиск, тъй като напрежението в Близкия изток продължи да намалява, добави той.

Преговорите през уикенда за потенциално примирие между Израел и "Хамас" привършиха безрезултатно. Междувременно пазарите на опции загубиха рисковата премия, тъй като страховете от по-широка война се разсейват.

Бързият спред на Brent – разликата между двата му най-близки договора – намаля през последните седмици, но остава в положителна структура на обратно контанго. Разликата беше 53 цента за барел, което е спад от 93 цента преди две седмици.

Анкети