Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Борси
  3. Петролните котировки отново се понижават

Борси

Петролните котировки отново се понижават

Петролните котировки отново се понижават - Tribune.bg
Снимка:
© Mike/Pixabay

Цените на петрола спаднаха в днешната азиатска търговия, тъй като силният долар и спадът на търсенето на горива в САЩ дърпат цените надолу, предаде Ройтерс. Перспективите за постигане на примирие в Газа също се отразяват на пазарите.

Фючърсите за доставка през май за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, загубиха 42 цента или 0,5 на сто до 85,36 долара за барел.

Договорите за американски лек суров петрол, спаднаха с 40 цента или 0,5 на сто до 80,67 долара за барел.

И два сорта са напът да приключат седмицата без сериозна промяна, след като през предходната отчетоха ръст от около 3 на сто.

Петролът спада под натиска на информацията, че в ООН се готви резолюция за примирие в Газа, както и заради опитите на инвеститорите да реализират печалбите си, казва анализаторът в Ай Джи (IG) Тони Сикамор. Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви вчера, че преговорите с посредничеството на Катар могат да постигнат примирие. Той се срещна в Египет с президента Абдел Фатах ас Сиси, докато преговарящите в Катар страни споменават възможно примирие за срок от шест седмици.

Доставките на горива в САЩ, най-големия потребител на петрол в света, спаднаха под 9 милиона барела за пръв път от три седмици, което подсказа възможното намаляване на търсенето и на суров петрол.

Индексът на американския долар пък продължава да расте, подсилен от вчерашното решение на Швейцарската национална банка за свали лихвените проценти. Силният долар прави петрола по-скъп за инвеститорите, работещи с други валути, предава БТА.

Анкети