Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Албания, Косово, РСМ и Гърция направиха стъпка към общ пазар на електроенергия

Енергетика

Албания, Косово, РСМ и Гърция направиха стъпка към общ пазар на електроенергия

Албания, Косово, РСМ и Гърция направиха стъпка към общ пазар на електроенергия - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Албания, Косово, Северна Македония и Гърция подписаха меморандум за разбирателство за обединяване на пазарите си на електроенергия в рамките на процес, включващ всички балкански държави, съобщи „Албениън пост“.

Това се казва в изявление на оператора на преносната система на Северна Македония.

Сливането в единен пазар на електроенергия ще постави началото на нова ера в енергийното сътрудничество, като ще донесе значителни предимства на Северна Македония, Албания, Косово и Гърция по отношение на подобряването на енергийната сигурност, интегрирането на нови енергийни източници и осигуряването на по-ниски цени на електроенергията за потребителите, се посочва в изявлението.

Подписването на този меморандум е част от процес, в който всички балкански държави работят пълноценно и безрезервно, заяви генералният директор на МЕПСО (македонски електропреносен системен оператор – бел.ред.) Зухди Енуз след церемонията в гръцката столица Атина.

"Процесът на обединяване на пазарите на електроенергия в единен европейски пазар на електроенергия е мощен инструмент за подобряване на пазарната ликвидност, осигуряване на стабилност на мрежата, интегриране на възобновяемите енергийни източници, повишаване на прозрачността и конкуренцията, като всичко това ще бъде от полза за потребителите и икономиката и за всички участници на пазара, тъй като се създава по-динамичен и ефективен пазар на електроенергия", допълни Енуз.

Освен от Енуз, документът беше подписан от Симон Шутиновски, главен изпълнителен директор на Националния оператор на пазара на електроенергия в Северна Македония (MEMO), Марко Бислимовски, председател на Комисията за регулиране на енергийните и водните услуги в Северна Македония, както и от представители на радио- и телевизионни оператори, борси за електроенергия и регулаторни органи от Албания, Косово и Гърция.

MEMO отвори своя пазар в рамките на деня през май тази година, след като Албанската енергийна борса - ALPEX, и Черногорската енергийна борса - MEPX или BELEN, стартираха пазари за ден напред.

Сръбската борса SEEPEX също има пазар за ден напред, но през юли тази година стартира и платформа за търговия в рамките на деня, с което допълни организирания пазар на електроенергия в страната.

Financial Tribune припомня, че страната ни е част от Единния пазар „В рамките на деня“ (SIDC – Single Intraday Coupling) посредством българо-румънска граница от 19.11.2019 година. На 29 ноември 2022 година България окончателно финализира интегрирането на българския електроенергиен пазар към Единния европейски пазар с въвеждането в реална работа на пазарното обединение в рамките на деня на българо-гръцката граница - част от четвъртата вълна за пазарна интеграция. Обединението, реализирано в рамките на локалния проект LIP 14, допринася за интеграцията на Гърция към общоевропейския пазар в сегмента „в рамките на деня“. Част от четвъртата вълна за пазарно обединение е присъединяването и на Словакия към общоевропейския пазар в рамките на деня. Пазарното обединение в рамките на деня вече обхваща търговията на електроенергия в сегмента на 24 държави от Европейския съюз, сред които е и България.

С интеграцията на българо-гръцката граница към пазара в рамките на деня страната ни вече е напълно свързана със съседните държави членки на Европейския съюз във всичките краткосрочни пазарни сегменти на Единния европейски пазар на електроенергия.

Очаква се поетапно свързане и със страните в региона на Западните Балкани, които не са част от ЕС.