Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Берлин планира да национализира активите на Роснефт в страната

Енергетика

Берлин планира да национализира активите на Роснефт в страната

Берлин планира да национализира активите на Роснефт в страната - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Германското подразделение на руската държавна компания "Роснефт" се готви за тежка съдебна битка, след като Берлин обяви, че планира да национализира активите й в страната, съобщават ДПА и Ройтерс.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек е уведомил по-рано тази седмица "Роснефт", че правителството планира да изземе германските активи на компанията, допълвайки, че ще вземе всички мерки, за да защити правата на акционерите.

Министерството е посочило, че ако "Роснефт" си върне контрола върху германските си активи, сред които е захранващата Берлин с горива рафинерия "Швет", тя може да спре работа, тъй като работещите с нея доставчици могат да откажат да я захранват, посочва в изявление в "Линкдин" юридическата кантора "Малмендир легал" (Malmendier Legal).

Рафинерия "Швет", в която "Роснефт" владее 54,17 на сто, беше поставена под пряко държавно управление през септември 2022 г. заради руската инвазия в Украйна.

Кремъл заклейми плановете за национализация, а говорителят на Путин Дмитрий Песков обяви, че предстои битка с "всички възможни правни действия".

Анкети