Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Бразилия забрани сондажите на петролна компания „Петробрас“ по устието на Амазонка

Енергетика

Бразилия забрани сондажите на петролна компания „Петробрас“ по устието на Амазонка

Бразилия забрани сондажите на петролна компания Петробрас по устието на Амазонка - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Бразилските власти отказаха на държавната петролна компания „Петробрас“ екологичен лицез за извършване на проучвателни сондажи в устието на река Амазонка, предаде АФП.

Проектът на „Петробрас“ има "тревожни несъответствия за безопасна експлоатация" в район с висока социално-екологична уязвимост, заяви правителствената агенция за околна среда „Ibama“ в доклад.

Районът на сондиране, предложен от „Петробрас“, е на 180 км от брега на щата Амапа, граничещ с Френска Гвиана.

Миналия месец Ibama съобщи за „недостатъци“ в оценката на въздействието на проекта, включително защитата на фауната в случай на аварии, или в плана за комуникация с местните села на коренното население.

Според документите ще има „вероятна загуба на засегнатото биоразнообразие в случай на аварии, включващи разлив на нефт“.

През 2018 г. Ibama отказва лиценз на френската петролна компания „Тотал‘ за сондажни дейности в региона на подобни основания.

Екологичните групи отдавна се противопоставят на проектите за проучване за суров нефт в района, където Амазонка се среща с Атлантическия океан. Те предупреждават, че това може да създаде рискове за сладководния бариерен риф, открит там през 2016 г.

Групата за опазване на околната среда „Observatorio do Clima“ приветства решението относно лиценза на „Петробрас“.

Анкети