Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Делян Добрев: Внасяме предложение за отпадане на дерогацията от 1 януари

Енергетика

Делян Добрев: Внасяме предложение за отпадане на дерогацията от 1 януари

Делян Добрев: Внасяме предложение за отпадане на дерогацията от 1 януари - Tribune.bg
Снимка:
© кадър

„Кирил Петков в Брюксел се е бил в гърдите и е казал, че той е този, който спира руския петрол и тъй като той обяви, че спира руския петрол, ние считаме, че той би подкрепил нашите инициативи, които досега три пъти подред бяха отхвърлени“, обяви на брифинг в Народното събрание Делян Добрев от ГЕРБ, съобщава Tribune.bg.

„Явно нещо се е случило в Брюксел и той се е осъзнал и затова аз и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Христов Иванов, който заяви, че ако Борисов подкрепя и той ще го направи, внасяме предложение дерогацията да падне изцяло от 1 януари 2024 година“, посочи Добрев.

Кирил Петков е подкрепил идеята устно от Брюксел, след като е заявил, че той е човекът, който спира руския петрол в България, „Надявам се докато лети в самолета да не си промени решението. Надявам се този законопроект да се разгледа утре в енергийна комисия и да бъде гледано в пленарна зала още в четвъртък на две четения“, добави депутатът на ГЕРБ.

Добрев припомни, че заедно с ПП-ДБ са седнали и са изработили законопроект за отпадане на дерогацията, което да стане в рамките на един месец. Лично Лена Бориславова е нанесла последните щрихи, а след това този 1 месец е станал 12 месеца.

По думите му Христо Иванов е казал, че ще подкрепи инициативата, ако Борисов стои зад нея. „Законопроектът на Петков за отмяна до 15 март не съдържа това, за което сме се разбрали. Там няма текстове за прекратяване на износа от 1 януари. Позицията на ПП се втърдява и се надявам в сряда и четвъртък да подкрепят нашето предложение", посочи народният представител.

„Опасявам се, че Лукойл планират да избягат, защото историята с износа в открито море се разплита", посочи Добрев. И допълни, че е озадачен, че Денков „пази една руска компания“.

Анкети