Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Денков: Информацията за схемата на „Лукойл“ беше известна, но ме изненадаха мащабите

Енергетика

Денков: Информацията за схемата на „Лукойл“ беше известна, но ме изненадаха мащабите

Денков: Информацията за схемата на Лукойл беше известна, но ме изненадаха мащабите - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/ БНТ

„Голяма част от информацията в този доклад всъщност беше известна и преди това. Няма особена изненада освен скалата, в която се развива цялата тази схема за заобикаляне на санкциите“. Това коментира премиерът акад. Николай Денков по повод изнесения по-рано доклад за начина, по който българската рафинерия „Лукойл“ е заобикаляла снкциите срещу Русия като е преработвала руския петрол, който получава и го е изнасяла в чужбина. Разследването е изготвено със съвместната работа на „Глобъл Уитнес“ (Global Witness), базирания в София Център за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух.

„Всичко, което е свързано с информация по отношение на действията на „Лукойл“, винаги е било на разположение и никога не е било крито. Това е една от темите, която обсъждахме с г-жа Кьовеши. Има директива, която изисква всяка държава членка да създаде координационен механизъм, който да следи за това дали се нарушават санкциите. Когато влязохме в правителството, се оказа, че няма движение в тази посока. Нямаше механизъм. Започнахме да го създаваме преди месец-месец и половина”, допълни Денков.

Изложените в доклада факти приковаха вниманието и на чуждестранните медии, които цитираха части от разследването, в които се посочва, че възползвайки се от дерогацията, бургаската рафинерия е натрупала солидни печалби. Анализаторите са на мнение, че тя произвежда горива и масла от евтината руска суровина, които изнася за страни извън ЕС, като продукцията след това се претоварва от кораб на кораб в открито море или на международни пристанища, за да се прикрият следите, след което горивата влизат в Европа и дори в САЩ.

„Голяма част от информацията в този доклад всъщност беше известна и преди това. Няма особена изненада освен скалата, в която се развива цялата тази схема за заобикаляне на санкциите“, коментира премиерът Денков.

„Това, което трябва и може да се направи, е да се действа според законите. А там, където законите са безсилни, да бъдат подобрени. Много приказки бяха казани по отношение на дерогацията и защо тя се удължава, но нека да напомня отново - дерогацията всъщност се скъсява, тя беше до края на 2024 г., а сега с решение на Народното събрание сме я съкратили до месец октомври с идеята, че постепенно трябва да се премине към неруски нефт, за да сме сигурни, че на пристанището няма да липсва нефт и оттам рафинерията да не може да работи”, каза още Денков.

„Но това е тема, която е различна от тази как чрез прехвърляне от един танкер в друг танкер или чрез вкарване с фалшиви документи в други държави „Лукойл“ заобикаля съответните регулации. Това не е в правомощията на българското правителство да се справи с него“, подчерта той.

„Това, което е правомощията ни и вече е направено, е да се повишат значително данъците, които трябва да плаща „Лукойл”, за да може да намалеят свръхпечалбите, които са цитирани в този материал, и съответно от една страна да намалеят средствата, които влизат в Руската федерация за водене на войната, а от друга страна да се повишат средствата, които влизат в българския бюджет“, каза премиерът.

Анкети