Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Денков: Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове

Енергетика

Денков: Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове

Денков: Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

"За да има решаване на проблемите, трябва да има диалог. Такъв ни се отказва. Така няма да решим проблемите в енергетиката". Това заяви на извънредна пресконференция в МС министър-председателят Николай Денков, след като и КТ "Подкрепа" и КНСБ и хората, блокирали ключови пътни артерии, отказаха да се явят на преговори с представители на властта, съобщава Tribune.bg.

"Тези територаилни планове не затварят въглищни централи", посочи още Денков.

„Имаме нужда от съгласие как да се развие енергетиката в следващите 20 години. За да има такова, първо трябва да има разговор, но не чрез мегафони, а като седнат представители на всички страни на преговори. Затова поканихме днес представителите на синдикалните организации по всички въпроси, които вълнуват миньори и енергетиците. Така няма да решим проблемите в енергетиката. Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове. Тяхната цел е да привлекат 4 млрд. лева във въглищните региони чрез няколко различни европейски програми“. Каза още премиерът Николай Денков.

По думите му средствата са предназначение за развитие на регионите.

"Трябва да ги поискаме, спазвайки европейските правила. С предаването на документите преговорите с ЕК тепърва започват. В предстоящия много важен етап ще водим преговори по всички точки в ПВУ в сектор "Енергетика". Няма текст в териториалните планове, който да предвижда затваряне на въглищни централи. Те предвиждат осигуряване на бъдеще на хората в регионите за устойчиви работни места и модерни предприятия. Териториалните планове са предадени на последната възможна дата и трябва да получат одобрение от ЕК и всички държави членки до 31 декември тази година. Всички останали държави ги предадоха отдавна, ние сме последни. Имаме точно два месеца за преговори, очакваме синдикатите за разговор по същество, за да подготвим аргументите и да поставим исканията си. Много от исканията днес се основават на невярна или изопачена информация, защото се основават на въпроси, които вече са решени в плановете", призова министър-председателят.

Премиерът е категоричен - няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи.

"Ще подсигурим необходимите базови мощности поне до 2038 г., за да гарантираме енергийната сигурност. Дори когато спре производството на ток от въглища, самите предприятия ще продължат работата по трансформация поне още 5-10 години след затварянето. Има възможност за създаване на държавен оператор за конверсия на въглищните региони, който може да осигури заетост и да подготви публични терени за развитие на нови икономически дейности. Докато въглищните предприятия ще рекултивират своите площи, за да може на тяхно място да има поля и гори, държавното предприятие ще конвертира други площи, подходящи за индустриална дейност", разкри той. И допълни, че то няма да иззема функцията на мините, а ще работи в сътрудничество и координация с тях, за да няма конкуренция.

Според акад. Денков ще се работи за национална програма за компенсаторни пакети за работници, пожелали да напуснат сектора. "Стандартните в другите държави са 24 заплати, обсъждаме вариант и за 36.

„Ще се работи между кабинета и синдикатите. Работим по привличането на нови инвеститори. Само за 4 седмици правителството привлече компании, които са готови да вложат 3,5 млрд. лева в развиване на нови индустрии за създаване на над 4300 работни места. Искаме да изготвим споразумение със синдикатите, за да се успокоят хората, че правителството не планира да затвори централите. Започва изготвянето на план за развитие на "Марица-изток" като цялостен комплекс, ще се търси участието на социалните партньори", отбеляза Денков.

 Припомняме, че нергийният министър Румен Радев вече се срещна с протестиращи енергетици.

„Не се поддавайте на настроения един срещу друг, защото ще има и въпроси като: „Знаете ли колко ни струва вътрешната енергетика”. Освен работата и постепенно затихване на функциите на производството, това трябва да става с нови работни места, тук сме на едно и също мнение”, подчерта той.

Анкети