Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Добрев: Ще има период около 2-3 месеца без компенсации за горивата

Енергетика

Добрев: Ще има период около 2-3 месеца без компенсации за горивата

Добрев: Ще има период около 2-3 месеца без компенсации за горивата - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

„Компенсацията от 25 ст. работи, но е крайно недостатъчна. След няколко дни свършват и 25-те стотинки. Ако няма нов механизъм, няма да има дори 25 стотинки“, това коментира пред БНР  Делян Добрев – депутат от ГЕРБ/СДС и председател на енергийната комисия и вносител на законопроекта.

От ГЕРБ вече почти година твърдят, че горивото се надписва с 1 лев и "това вече се признава от всички – става въпрос за милиарди, които се вземат от българските потребители. И това го признава както служебният кабинет, така и всички останали партии в парламента, включително партията на промяната“, посочи той.

Делян Добрев поясни, че те предлагат всеки, който преработва руски нефт в България, да внася разликата между цената на „Брент“ и „Уралс“ във Фонда за енергийна сигурност, откъдето всеки месец парите ще се превеждат към НАП, а оттам – към бензиностанциите „по старата схема с 25 ст.“

Преимуществата на това предложение са, че то не зависи от бюджета и не зависи от това дали ще има правителство или не, не зависи и от добрата воля на компаниите „Лукойл“ и „Литаско“, посочи Добрев. По думите му 700-те милиона, които обяви служебният кабинет като бъдещи приходи от данъци на „Лукойл“ са малко.

„Ние сме разчели, че по нашия метод в бюджета могат да влязат над милиард и половина и затова компенсацията ще бъде 1 лева. Ако е 700 милиона, то бъде 50 стотинки компенсацията. Но по-големият проблем е, че тя зависи изцяло от това каква печалба обявят „Лукойл Нефтохим“ и компанията „Литаско“, която уж ще се регистрира сега в България. По никакъв начин не можем да контролираме какъв финансов резултат ще покажат двете компании за следващата година“, обясни той.

„Парламентарно време за разглеждане на законопроект има, въпросът е дали ще има политическа воля да се изземат тези свръхпечалби“, заяви Делян Добрев. 

„Който и вариант да се приеме, ще има един период вероятно около 2 месеца, може би 3 месеца, преди схемата за компенсации за заработи отново“, категоричен беше той.

„Тази програма означава, че държавният търговец „Булгаргаз“ ще дава евтин газ на една шепа търговци, които ще му слагат голяма надценка и ще го продават на пазарните цени. Ние сега казваме – този газ вече е много скъп, не може „Булгаргаз“ да се позволи да дава евтин газ на шепа търговци, които да си пълнят гушите от тази работа. Тези търговци вече няма да могат да правят свръхпечалби на базата на евтината цена от държавното дружество. Какъв лобизъм, при положение, че вземаме печалбите от едни компании и ги разпределяме на всички потребители? Когато спрем тази програма, „Булгаргаз“ няма да дава една част от евтиния газ на една шепа търговци, а ще я отрази в цената. И цената за всички потребители ще падне с 10 до 15%. Лобизмът е в тази шепа търговци, които досега са печелили милиони на година, които сега ще преразпределим на всички потребители чрез по-ниската цена“, изтъкна Делян Добрев. 

Анкети