Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Доклад: 23,7% от българите нямат достатъчен достъп до отопление

Енергетика

Доклад: 23,7% от българите нямат достатъчен достъп до отопление

Доклад: 23,7% от българите нямат достатъчен достъп до отопление - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Българите са първи в ЕС по енергийна бедност, показва скорошен анализ на германската компания Statista, специализирана в пазарни и потребителски данни, цитиран от БНР.

„Без доставките на руски природен газ недостигът ще се увеличи, което ще доведе до паралелно увеличение на цените на сметките за отопление и електричество, докато домакинствата ще бъдат принудени да поемат тежестта на енергийната криза“, твърдят авторите на анализа. Според тях дори преди създаването на настоящата енергийна криза, осигуряването на отопление за много домакинства в Европа не е било даденост. През 2021 г. в Европейския съюз приблизително 7% от населението не е имало достъп до адекватно отопление.

Въз основа на данни на Евростат, графиката на Statista показва, че страната с най-големи проблеми с отоплението в ЕС е България, където 23,7% от населението нямат достатъчен достъп. На второ място е Литва с 22,5%, следвана от Кипър с 19,4% и Гърция - със 17,5% от населението. На последното и респективно най-добро място в Европа са Швейцария с едва 0,2% от населението, изпитващо проблеми с отоплението, и Норвегия - с 0,8%.

Страните от Южна Европа като цяло имат по-лоши нива енергийна бедност от тези от Северна Европа, което показва разликата в богатството между двата европейски региона. Средната европейска стойност на енергийна бедност се колебае на 6,9%, но се очаква всички тези данни да достигнат много по-лоши (по-високи) нива през 2022 г. В същото време се очаква във Великобритания, която напусна ЕС, всяко трето домакинство да изпадне в енергийна бедност тази година.

Анкети