Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Служебният кабинет одобри 400 лв. еднократна помощ за отопление

Парите

Служебният кабинет одобри 400 лв. еднократна помощ за отопление

Служебният кабинет одобри 400 лв. еднократна помощ за отопление - Tribune.bg
Снимка:
© кадър

400 лв. еднократна помощ за отопление ще получат хората, които са подали документи за целева помощ за отопление. Това обяви министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров след заседанието на кабинета. От МТСП очакват около 50 000 души да се възползват от тази помощ.

„Помощта е за онези, които са кандидатствали, но са получили отказ поради три причини- диференцираният им достъп за отопление надвишава или е равен със сумата до 40 лв., регистрирани са в Бюрото по труда от по-малко от 6 месеца; или и двете“, уточни Лазаров.

Помощта ще бъде отпусната по два начина - всички които са подали документи до този момент и им е било отказано, ще я получават по облекчен ред и условия без заявление. А всички, които не са подали документи, ще могат да направя това в 14 дневен срок от влизането на постановлението в сила, обясни социалният министър.

Увеличен е размерът на помощта за отопление с повече от 20%.

„По този начин бяха отразени промени в инфлацията. За момента тази помощ е в размер на 623лв. Това е помощ, която се отпуска еднократно  така че лицата да могат да направят избор в алтернативите на отопление. Те имат възможност да направят най-добрият избор във връзка с тяхното отопление“, каза Лазаров.

Сключено е споразумение между Министерство на труда и Агенцията за социално подпомагане и Министерство на земеделието, които ще предоставят дърва за огрев на хора, които имат право на помощи за отопление. Те ще им бъдат предоставени на „изклчително занижени“ цени, така че да не може с публични средства да се подкрепя спекула или друг тип нерегламентирани практики, посочи още социалният министър.

Анкети